Висар Адеми: Сръбският хегемонистичен проект „Отворени Балкани“ е мъртъв

„Отворени Балкани“ е мъртъв проект, който цели хегемония на Сърбия над останалите държави от Западните Балкани.

Европейският съюз гледа на Сърбия като на разглезено дете, което винаги е недоволно и иска нещо да му бъде дадено.

Коридор 8 е стратегически за Европа, сега имаме необходимия финансов и технически капацитет да завършим веднъж за винаги този проект.

Това заяви в интервю за БГНЕС Висар Адеми, политически анализатор от Северна Македония, етнически албанец. Той е консултант по управление и бизнес развитие със задълбочени познания по конкурентоспособност и стратегическо управление. Президент е на My Career, една от най-иновативните програми, стартирани в Македония. Адеми има богат опит в проектите за развитие на работната сила в Западните Балкани.

С него говорим за деструктивната амбиция на Сърбия за хегемония на Балканите, грешките на Запада по отношение на региона, както и за необходимостта от развитие на Коридор 8.

Адеми заяви, че идеята „Отворени Балкани“ е мъртва, защото поначало е изградена от нефункциониращи държави, в които властва корупцията.

„Не може такива държави да стоят в основата на функциониращ съюз. Освен това вече имаме Берлинския процес, от който същите държави са част. Защо тогава да правим паралелен съюз, от който най-голяма полза ще има сръбската икономика? Разбирам позицията на Сърбия да финансира този проект, тъй като нейната икономика, която е най-голяма в Западните Балкани, ще стане още по-голяма. За това помагат и нашите политици, които необмислено или обмислено са станали част от този процес“, каза той и добави:

„Берлинският процес е инициатива, която вече осъществява мониторинг на обмена на стоки и услуги и тя може да играе ролята на арбитър при спор. Защо ни е тогава организация, която не знам по кое законодателство би решила спор между някоя компания от Северна Македония и друга компания от Сърбия?“.

Политическият анализатор е категоричен, че с инициативата „Отворени Балкани“ Сърбия се опитва да създаде паралелна организация на НАТО в Западните Балкани, чрез присламчване на РС Македония, Черна гора и Албания. Целта е „Отворени Балкани“ да се превърне в най-висшето ниво на интеграция, в което участват държавите от региона. Посредством този проект Сърбия се опитва да засили политическото и икономическото си присъствие в страните от Западните Балкани, но целта на Белград не е съседните икономики да извличат полза от взаимното сътрудничество, а сръбската икономика да се превърне в хегемон.

На въпрос дали Западът разбира същността на сръбската деструктивна политика, Адеми отговори:

„Европейският съюз гледа на Сърбия като на разглезено дете, което винаги е недоволно и иска нещо да му бъде дадено. За съжаление, на Запада му липсват силни лидери като Чърчил и Айзенхауер. На ситуацията в Западните Балкани и Македония се гледа като на статукво на регионален мир, което трябва да бъде запазено“.

Според Адеми Западът е съсредоточен върху много други „пожари“ по света, които трябва да бъдат „изгасени“ като Украйна и Палестина, но не обръща достатъчно внимание на проблемите в балканския регион.

Той подчерта, че Босна и Херцеговина не функционира нито политически, нито икономически, защото Република Сръбска е държава в държавата. Косово също не е напълно функционираща държава, тъй като не може да се развие икономически, защото има една част от страната, която е извън системата и политически, и икономически – сръбските общини на север.

„Една част от населението не плаща нито данъци, нито мита и затова не можем да говорим за свободен пазар в Косово.“

Висар Адеми отбеляза, че РСМ е политически нездрава, защото Белград спонсорира нестабилност, тъй като му е изгодно да няма стабилно правителство в Скопие, поради това РС Македония не може да се развива икономически.

Висар Адеми, политически анализатор от Северна Македония, етнически албанец.

На въпрос относно насилствената атака в село Банска на 24 септември, при която сръбска въоръжена група превзе манастир в Северно Косово и уби косовски полицай, Адеми посочи, че това е пример за терористичен акт, финансиран от Сърбия.

„Случаят в Банска е терористичен акт, подпомогнат от Белград. Той целеше да отцепи сърбите от Косово. Твърденията на Прищина, че Белград е изиграл голяма роля се потвърждават от това, че срещу човека (Милан Радойчич – бел.ред.), който беше главен организатор на нападението, още не е започнато съдебно производство. Случилото се е по вкуса на Сърбия и може да се повтори, докато Европа няма ясна концепция затова каква държава иска да представлява Косово, в която да има консенсус между албанци и сърби“, каза македонският политически анализатор.

Той посочи, че пътят за икономическо развитие на региона минава през успешното завършване на транспортния коридор 8, който свързва Адриатическо с Черно море през Албания, Северна Македония и България.

„Това е интересна тема, защото всички говорят за проекта и в същото време го изтласкват назад в списъка с приоритети. Коридор 8 е стратегически за Европа, а сега имаме и необходимия финансов и технически капацитет да го завършим веднъж за винаги. Коридорът носи икономически ползи, строенето му отваря работни места и така веднъж завинаги се отказваме от идеята да воюваме помежду си“, заяви Адеми, като подчерта, че „и в историята, и в настоящето България никога не е имала лоши отношения с албанците“.

„Трябва да поддържаме тези добри отношения. За жалост част от албанците, които живеят в Македония, участват в държавната политика, която Скопие води спрямо България и това влияе на тяхното отношение спрямо българите. Според мен трябва да се инвестира много повече в интензификацията на икономическите отношения. Ако питате мен дали е направено достатъчно в тази посока, бих казал, че не е. България е член на НАТО и ЕС, има по-висок икономически стандарт и по-големи компании. Трябва да се инвестира повече, да се интензифицира близостта на българския и албанския народ“, категоричен е Висар Адеми. /БГНЕС