Владимир Кисьов: Не трябва да спираме натиска за приемането ни в Шенген

Не спирайте устрема и натиска за приемането на България в Шенген по суша. Това заяви пред БГНЕС Владимир Кисьов, бивш заместник-министър на външните работи и бивш главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз.


„Задължително трябва да се поиска да бъде посочена крайна дата за приемането на България по суша в Шенген. Желателно е да бъде края на следващата година, а не през 2025 г. Това е най-оптималният вариант“, заяви той. Според него не са загубени все още и шансовете и сега да бъде включено Шенген по суша заедно с въздух и вода: „Не трябва да спадат усилията за постигането на тази цел“.

Владимир Кисьов а категоричен, че България трябва да координира своите действия заедно с Румъния. „Усилията трябва да са общи, за да се попречи да бъдем разделени за Шенген по суша“, каза той.

На 27 декември румънското министерство на вътрешните работи обяви, че е постигнато „политическо споразумение“ между Австрия, България и Румъния за приемането им в Шенген по море и въздух от март 2024 г.

Българският министър-председател акад. Николай Денков приветства споразумението и потвърди, че е постигнато „принципно споразумение“ с Виена. „След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници“, каза премиерът на последното заседание на МС.

Председателят на Комисията по външна политика на НС и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредно заседание напомни, че страната ни има ангажименти към Шенген, а не условия.

В късния следобед на 28 декември австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес, обяви, че „преговорите за въздушен Шенген за България и Румъния продължават в момента“. Виена спря да потвърждава за каквото и да било споразумение. Някои експерти смятат, че с тази позиция Австрия се опитва да бави и протока пълното приемане на двете държави в Шенген. /БГНЕС