Владимир Сиркаров: Обещанията за много пари са зловредни

Щедрите обещания на българските политици за раздаването на огромни средства, които те дават в навечерието на новата предизборна кампания, са зловреден популизъм. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Владимир Сиркаров от Съвета по икономически и публични политики.

„Не искам да съм лош пророк, но в наближаващата предизборна кампания този популизъм ще се засили“, отбеляза той.

Стъпка по стъпка трябва да се подобри ефективността на публичните политики и разпределението на държавния ресурс.

„Българската политическа класа е длъжна да направи стъпки в правилната посока. Независимо кой е управляващ, политическите формации през последните години не извършват качествена работа свързана с проучване и оценка на ефектите. Тази криза, която бе изненадваща за всички, също го показа. Доста малко средства са директните антиковид мерки, докато натрупването на дефицита е свързан въобще с мерки, които нямат нищо общо с COVID-19“, заяви Сиркаров.

Съветът за икономически и публични политики е направил анализ за ефекта, който би имало отпускането на 1400 лева на всеки български гражданин над 18 г. Изследването е показало, че голяма част от сумата би се използвала за осъществяването на ремонт, плащане на битови сметки. Не малка част ще отиде за погасяване на вече направени задължения към банки.

„Ще са необходими малко над 8,5 млрд. лв. за отпускането на тези средства. Щом при сума от 1400 лв. имаме толкова ниски и незадоволителни ефекти, какво да говорим за 50 лв. за пенсионерите и други дребни плащания, които утежняват фиска и нямат никакъв ефект, но политически партии, които ги лансират печелят краткосрочни дивиденти“, коментира той.

Според него социалната политика и социалните трансфери трябва да се правят изключително умно и да има ясен разчет какви са целите и как да бъдат постигнати, в противен случай има хаотичен подход, който носи негативи.

„Всеки един ресурс, който се разпределя има и алтернативни варианти за разпределение. Без да се направи анализ какви ще са ефектите, не може да се оцени и кой от вариантите за преразпределение на ресурсите е най-ефективен“, заяви Сиркаров. /БГНЕС