Вместо магнит за хладилник, акащият Каганер е хит сред сувенирите от Барселона

Ако до преди няколко години чудноватата каталунска традиция Каганер бе актуална само по Коледните празници, то днес туристите в Барселона предпочитат да отнесат обратно вкъщи акаща фигурка, вместо магнит за хладилник, разказва репортер на БГНЕС.


„Кагатио“ е фигура на клекнало момче със смъкнати панталони и купчинка под него. Традиционно момчето е облечено с националната носия на Каталуния с характерната червена шапка, килната на една страна. Днес обаче има цели магазини за Каганер, където могат да се видят фигури на всякакви публични личности от цял свят. От Ангела Меркел през Еманюел Макрон до Доналд Тръмп. Спортистите са доста популярни и Меси, Роналдо често се пресъздават със смъкнати гащета. Има и безброй приказни герои, известни актьори и музикални изпълнители. Има цяла серия, посветена на хитовият испански сериал Casa de papel („Хартиената къща”), който се превърна в истински феномен по гледаемост из цяла Европа.


В магазините за сувенири, предлагащи закачливите фигурки, има и кой да обясни на учудените туристи откъде произлиза Кагатио и каква е неговата символика. На барселонското „стъргало“ – известната улица „Ла Рамбла”, продавачите обясняват с широка усмивка за каталунската традиция, водеща началото си още от XVIII век.


Ако някой си мисли, че прикриването на повика на природата е срамно, то за Каганер е точно обратното. Казват, че неизлагането му носи нещастие, тъй като неговите изпражнения наторяват земята, а също така носят късмет и щастие за следващата година.


А ето и откъде идва необичайната традиция:

В Каталуния удрят с пръчка един дънер, облечен в същите традиционни дрехи и с червена шапка под звуците и с ритъма на специална песен, за да „изака“ подаръците. Традицията се състои в това, че дънер или дебел клон се донасят в дома няколко дни преди Коледа, като се поставят в някой скрит ъгъл, покрити с одеяло, така че да не изстине и се храни ежедневно с остатъци от храна до деня, в който... го набият, за да "пусне" подаръците. Има домове, където „Кагатио“ е просто парче дърво, парче корк или кутия с различни размери, подходящи за пространството и размерите на подаръците, които трябва да „изака“. При други е наистина направен човек от дърво с образ, ръце, лице и облечен в дрехи.

С Каганер се пожелава изобилие и богатство на дома. И независимо, че можете да видите безкрайно разнообразие от модерни иронични фигури, най-популярен си остава образът на каталунския селянин с килнатата червена шапка. /БГНЕС