Водещ съперник на Нетаняху призова за предсрочни избори

Израелският министър Бени Ганц, член на военния кабинет и основен съперник на премиера Бенямин Нетаняху, призова за предсрочни парламентарни избори през септември.


Нетаняху е изправен пред натиск от няколко страни, включително от протести да се засилят усилията за освобождаване на заложниците от нападението на Хамас от 7 октомври, което предизвика война в Газа. „Трябва да определим консенсусна дата за месец септември или ако предпочитате за първата годишнина от войната“, каза депутатът Ганц в реч от кабинета си в Кнесета, израелският парламент. Партията на Нетаняху Ликуд отхвърли призива, но той беше приветстван от лидера на Сената на САЩ, който миналия месец призова за нови избори в остра критика срещу начина, по който Нетаняху се справя с войната. „Когато водещ член на военния кабинет на Израел призовава за предсрочни избори и над 70 процента от израелското население се съгласява според голямо социологическо проучване, знаете, че това е правилното нещо, което трябва да направите“, написа сенаторът Чък Шумър в пратформата X. Предсрочните избори изискват съгласието на 61 избрани служители или мнозинството от депутатите в Кнесета, където Ликуд има най-много места, но въпреки това няма мнозинство. Ликуд на Нетаняху заяви, че изборите, докато Израел е във война, "неизбежно ще доведат до парализа" и ще навредят на битката на военните в Газа.

Демонстрации на противници на Нетаняху събраха хиляди хора през последните седмици, особено в Тел Авив и Йерусалим. Протестиращите и роднините на взетите на 7 октомври заложници призоваха за оставката на премиера.

Според последните социологически проучвания, в случай на предсрочни избори, Ганц ще изпревари знамително Нетаняху, чиято популярност намалява след безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври. Атаката доведе до смъртта на 1170 израелци и чужденци. /БГНЕС, АФП