Военната академия “Г. С. Раковски” открива учебната 2023/2024 година

Днес министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие новата академична учебна 2023/2024 година във Военната академия „Г. С. Раковски”. На официалната церемония по откриването ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Поканени са още генерали и офицери, представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, посланици и военни аташета, акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на академията.


По случай откриването на учебната година в храм „Свети Архангели“ при академията ще бъде отслужена архиерейска света литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. От 10.00 ч. на строевия плац на Военната академия след приемане на строя, свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат тържествен водосвет за здраве и благоденствие. По традиция в зала „Тържествена” министърът на отбраната ще изнесе първата академична лекция. Лекция пред слушателите ще изнесе и началникът на отбраната.

През учебната 2023/2024 г. академията посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва:

- в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година;

- в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години.

Тази година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония./БГНЕС