Военните министри на АСЕАН призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Министрите на отбраната от АСЕАН призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа и за трайно решение на кризата в Мианмар по време на откриването на регионална среща в Джакарта, съобщи „TVP World”.


Министрите на отбраната от азиатския блок участват в двудневната среща заедно с ключови играчи в Индо-Тихоокеанския регион, докато големите сили се борят за регионално влияние и докато конфликтите се задълбочават от Мианмар до Близкия изток.

Откривайки годишната среща, индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто заяви, че най-голямата мюсюлманска държава в света е дълбоко натъжена от влошаващите се условия в Газа, особено от "ужасната" хуманитарна ситуация.

"Позицията на Индонезия е ясна и твърда. Ние настояваме и призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия и незабавно създаване на коридори за хуманитарна помощ", каза той във встъпителните си думи.

На посещение във Вашингтон тази седмица индонезийският президент Джоко Уидодо настоя президентът на САЩ Джо Байдън да направи повече за прекратяване на войната на Израел с Хамас.

Малайзийският министър на отбраната Хаджи Мохамад бин Хаджи Хасан повтори призивите за незабавно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че Малайзия "осъжда тероризма във всички форми", включително вземането на хора за заложници и бомбардирането на цивилни домове.

В качеството си на председател на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година Прабово също така призова колегите си да настояват за конкретен напредък към мирно решение в Мианмар, който е раздиран от хаос и насилие след преврата през 2021 г.

Годишната среща се провежда в момент, когато бушуват конфликти в Близкия изток и Украйна и когато напрежението се увеличава в спорните води в Южнокитайско море, където Китай е обвиняван в агресия срещу Филипините, които имат подкрепата на САЩ и се стремят да засилят военните си връзки с Япония.

Всички министри на отбраната от АСЕАН, с изключение на този на Мианмар, присъстваха на форума, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще се срещне с колегите си по-късно през деня./БГНЕС