Все повече расте интересът към настолните игри

Все повече деца и възрастни предпочитат да прекарват време и да общуват посредством настолни игри, въпреки наличието на високите технологии. Тенденцията се засилила особено по време на пандемията, когато хората трябвало да си стоят повече време у дома. Това коментира пред БГНЕС графичният дизайнер Лазар Босаков, който от няколко години се занимава и със създаването на настолни игри.

Младото момче вече има две такива - „Лукави лисици“ и „Направи шевица“, която е вдъхновена от българските шевици. Именно нея ще могат да играят днес посетителите на Sofia Summer Fest 2021, който се е разположил зад музея „Земята и хората“.

„Целта на играта е да се правят красиви симетрични фигури, които да наподобяват български шевици. Основна част от красотата на шевиците е симетрията и това е много силно застъпено в играта. Шевиците трябва да се сглобяват, те са на отделни плочки, играчите ги събират, като така трябва да постигнат различни цели - било то някаква поредица от цветове или някакви конкретни фигури“, обяснява принципът на играта, която все още е в тестова фаза преди пускането й в масово производство.

По думите му най-важното в една игра е тя да доставя удоволствие на хората, да им дава нещо – било то общуване или забава, или възможност да създават нещо. Босаков казва, че днес има т.нар. „съвременни класики“ и обяснява каква е разликата между тях и настолните игри от миналото.

„Например в „Монополи“ зарът оказва влияние. Имате една голяма доза късмет, това е нещото, което аз се опитвам да избегна. Хазартния елемент в някаква степен може и да е вреден“, коментира той и добавя, че този елемент в първата му игра е заместил с логика и диалог, а във втората, давайки възможност за развиване и използване на пространственото мислене.

По отношение на включването на дигиталните технологии в настолните игри, Босаков каза че могат да вървят ръка за ръка и те могат да допълнят цялостното изживяване, но наличието им изисква допълнителни приложения и устройства. Според него това затруднява целия процес и затова той лично предпочита да не поставя в зависимост настолната игра от дигиталните технологии.

По думите му у нас около 20 души създават настолни игри, част от които, екипът ни видя да бъдат играни от посетители на фестивала.

„Мисля че сме най-дълго продължаващият фестивал в София и изобщо, не мисдля, че има такъв фестивал – 78 дни. Започнахме миналата година, по време на пандемията, тогава беше 43 дни. Другите хората правят по 3-4 дневни фестивали, ние го правим 78 дни. Правим театър, кино, концерти. В момента имаме турнир по настолни игри, разнообразна програма“, казва Алекси Калев, който е един от организаторите на фестивала.

Според него те са пример за това как се създава градска културна среда.

„Имаме страхотна програма. Довечера на сцената ще се качат децата от „Бон-Бон“, утре имаме прожекция на „Жигули“. В понеделник Владко Стефановски и Теодосий Спасов за феновете на джаз музиката“, анонсира организаторът какво предстои да се случи на сцената им.

Той увери, че макар и на открито, изпълняват противоепидемичните мерки стриктно, като за целта столовете са раздалечени, и в цялата зона, която е около 5 дка., се допускат едновременно не повече от 700-800 човека.

„Това е възможно най-безопасната сцена за масови мероприятия, която може да съществува“, коментира Калев и добавя, че от понеделник до петък входът е свободен във времето между 17 и 19 ч., като концертите и театралните постановки започват след 19 ч. до 22 ч., но за тях е необходимо закупуването на билет.

Той уточни, че през почивните дни винаги се стараят да имат мероприятия. На камерната сцена се провеждат представления за деца, а работното време в тези дни е от 11 до 22 ч./БГНЕС