Въшният министър на Индия омаловажи отсъствието на Си Дзинпин и Путин от срещата на върха на Г-20

Индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар омаловажи забележителните отсъствия от предстоящата среща на върха на Г-20 в Ню Делхи, като заяви, че това не е нищо необичайно, предаде ANI.


В разговор с индийските медии Джайшанкар заяви, че отсъствието на китайския президент Си Дзинпин и руския Владимир Путин не е необичайно и няма нищо общо с Индия.

Лидерите на страните от Г-20 преговарят за постигане на консенсус и за изготвяне на декларация на срещата на върха на 9-10 септември в Ню Делхи, каза Джайшанкар.

"Не, не. Не мисля, че това има нещо общо с Индия", каза той пред информационната агенция ANI на въпрос дали Путин и Си пропускат срещата на върха, защото са недоволни от Индия.

"Мисля, че каквото и решение да вземат, те ще знаят най-добре. Но изобщо не бих го възприел по начина, по който вие предполагате", добави той.

Запитан дали отсъствието им ще повлияе на постигането на консенсус и изготвянето на декларация в края на срещата на върха, Джайшанкар отговори: "Часовникът не е започнал да тиктака вчера".

Очакванията към Г-20 обаче са "много големи" и Ню Делхи е изправен пред предизвикателството да се справи с един "много труден свят", който е подложен на въздействието на пандемията, конфликтите, изменението на климата, дълговете и политиката, подчерта той.

Г-20 обединява 20-те най-големи икономики в света и нейните лидери имат за цел да се опитат да намерят решения на някои от неотложните световни проблеми, въпреки че дълбокото геополитическо разделение във връзка с войната в Украйна застрашава всякакъв напредък.

Но отсъствието на Путин и Си Дзинпин, както и разногласията по отношение на войната означават, че ще бъде трудно да се постигне консенсусна декларация на лидерите на срещата на върха, твърдят анализатори и официални лица.

По време на форума президентът на САЩ Джо Байдън ще се съсредоточи върху реформирането на Световната банка и ще призове другите многостранни банки за развитие да увеличат кредитирането за проекти, свързани с изменението на климата и инфраструктурата, съобщиха от Белия дом.

Японският министър-председател Фумио Кишида посочи, че се надява да бъдат обсъдени въпросите на цифровите технологии и продоволствената сигурност. Индия от своя страна заяви, че се водят дискусии за глобална рамка за регулиране на криптоактивите. /БГНЕС