Всички партии декларираха готовност за диалог при старта на 48-то НС

Всички партии декларираха готовност за диалог в политическите си декларации при старта на новото 48 Народно събрание, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Десислава Атанасова: Времето за противопоставяне между партиите изтече

Днес православната църква чества Денят на Св. Иван Рилски - небесният покровител на България. В своето завещание към учениците си той казва: Бъдете единни, имайте мир между себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната - мир. Държавата ни се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от НС към политическите опоненти. Или популизъм, водещ до фалит и анархия.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си пред народните представители при откриването на 48-ото Народно събрание.

Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи, - политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас - политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече - това ни казаха българските граждани, нашите работодатели.

В спокойни времена можем да обсъждаме различните си визии за развитие на България. Днес истината е една: след три служебни правителства и четвърто - коалиционно, страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са пред риск от обедняване.

Днес трябва да мислим как да изправим страната на крака. Изводът от изборните резултати поставя пред всички ни сложна задача: заедно трябва да оправдаем доверието в институцията Народно събрание. Трябва да говорим помежду си и да стигаме до ситуация да разговаряме не само с тези, с които се разбираме, но и с нашите опоненти. За да се реши тази задача, са необходими лидерство и политическа смелост - да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ни избиратели. Да сложиш на заден план собствената си истина и да се примириш с избирателите.

Големият и очевиден факт днес е, че вече близо 2 г. българският парламент не е в състояние да излъчи правителство. Все повече стои въпросът има ли смисъл от парламент, щом партиите не могат да управляват. Този въпрос очертава пътя за разпад на политическата система, а оттам - и на демокрацията.

Политическата цена на провала от трите провалени парламенти вече е платена от политическите сили, които и трите пъти отказваха да се съобразят с реалността, каза още Атанасова. Ако този път някоя от политическите сили не може да надмогне себе си, тогава ще вървим с все по-силно към разпад на политическата система.

ПГ на ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система. България има нужда от антикризисно и проевропейско поведение, което да гарантира защитата - материалната и социалната, на българите. Последните избори показаха, че Българите предпочитат стабилността пред експериментите. Отказът от опита за съставяне на отговорно правителство ще ни изправи пред още по-голяма безпътица. Наясно сме, че като първа политическа сила носим отговорност за начина на работа на НС, но и за бъдещите закони.

Нашите приоритети са установяване на финансова дисциплина на публичните финанси без повече дългове; ще препоръчваме към Бюджета за 2023 г. да се елиминират всички прояви на авантюризъм; правосъдна реформа и борба с корупцията; възстановяване на страната, и др.

Тръгваме отново заедно. От нас зависи дали пътят на 48-то НС ще е по-дълъг или ще е кратък. Ако е дълъг, ще е трънлив, ще се борим с много заплахи, но ще излезем по-силни и по-сплотени като общество. Ако пътят е кратък и след не много дълго време отново поканим българите на избори, ние от ГЕРБ-СДС ще направим всичко по силите си те да са убедени, че сме отговорна сила.

Бог да пази България!, завърши Атанасова.

Кирил Петков: ПП ще възстанови работата си оттам, откъдето беше спряна

Всички ние сме избрани с гласовете на българските граждани, всички дадохме дума да решим проблемите и да започнем да градим отново тази България, за която мечтаем. В този парламент „Продължаваме промяната“ ще възстанови работата си оттам, откъдето беше спряна. Този път като конструктивна, предвидима опозиция ще се водим по два принципа – да оправдаем доверието на нашите избиратели и да работим по решаването на истинските проблеми на българите.

Това каза от парламентарната трибуна Кирил Петков от ПГ на ПП, предаде репортер на БГНЕС.

Кирил Петков заяви, че ПП ще работи за това нито един данък да не бъде повишен, бюджетният дефицит да е ограничен до 3%, ще следи да няма корупция и течове в енергетиката, ще иска таван за цената на газа.

В сферата на социалната политика по думите му ПП ще работи за увеличение на пенсиите с 20%, минимална работна заплата да достигне 50% от средната работна заплата, както и за нова дефиниция за енергийна бедност, две тарифи за ток, вода и парно. Учителските заплати да станат 125% от средната, 2000 лева заплата за лекари и 1500 лева – за медицински сестри.

По отношение на борбата с корупцията Петков обяви, че още днес ще бъде внесен законопроектът за антикорупционна комисия и ще настояват за законопроект за разследване на главния прокурор от независим съдия.

Стъпките за влизане на България в еврозоната също са приоритет на ПП, също така ще се работи за това България да е уважаван и равнопоставен член на ЕС и на НАТО.

„Призоваваме Русия да прекрати незаконната окупация над Украйна“, заяви Петков и подчерта, че няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона и не отстояваш премахването на корупцията по всички етажи на властта.

Той се обърна и към патриотите с думите: „Колко паметници на български царе видяхте?“

Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, категоричен е Петков.

Карадайъ: Не искаме да сме с ГЕРБ и с управлявалите през последната година и половина

Време е за анализи и равносметки. Изборите произведоха сходна конструкция на парламента, като никого не овласти да състави еднопартийно правителство. Народът отново доказа, че е мъдър. Вместо противопоставяне, народът предпостави диалог, обединение, съединение. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Уроците не са научени, за пореден път се видя. Основната част от политиците не успяха да обяснят на хората какви политики им предлагат. Липса на диалог в обществото и институциите е сигурно условие за криза и разпад, добави Карадайъ. Готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно, посочи той.

Ако политиците и партиите не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим необходимото да има диалог, рискуваме бъдещето на държавата. Отговорността ни трябва да е на ниво, за да се справим заедно. Правителство с ясна програма и срокове, с подкрепата на всички отговорни партии е път към успеха. Да седнем на масата на преговорите, подчерта Карадайъ. През последните 12 г. единствено ДПС беше истинска опозиция на ГЕРБ. Ние не искаме да сме с ГЕРБ, не искаме да сме с управлявалите през последната година и половина. Последните окрадоха парите на всички ни, завещаха ни по 15 млрд. дълг на всяка година, нечувано в историята на България, каза Карадайъ.

Костадинов: Това НС е мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа

Уважаеми сънародници. Искам да ви питам доволни ли сте от това, което виждате в тази зала? Харесва ли ви резултата от изборите? Допада ли ви, че за пореден път НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа.

Ние от "Възраждане" няма да говорим от името на целия народ, но за добро или зло - и никой друг не може. Защото българският народ се въздържа от участие в изборите, затова никой няма как да говори от негово име.

Това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в реч пред Народното събрание.

Не знаем какви са причините повече от 61% от българите да не гласуват, но се досещаме: апатия, нихилизъм, неверие, отчаяние, униние, душевна леност и деградация. Всичко това на практика пише смъртната присъда на народа и държавата ни, допълни Костадинов.

На фона на това, докато на няколкостотин километра от границите ни се води война, чиито икономически последици вече поглъщат целия ни континент; докато инфлацията разяжда икономиката ни, цяла седмица още несвиканото НС се занимаваше с най-важния казус в държавата ни дали днес да присъстват посланиците на Русия и Беларус.

Евроатлантическата тълпа тук със своето инфантилно певедение тук привежда тази присъда в действие всеки ден. Ето защо пак питам - от тези хора ли очаквате да ви управляват добре, да са справедливи и безкористни в действията си, и да поставят българския интерес над всичко, както се заклехме всички преди малко?, попита още Костадинов.

Той прочете пред депутатите и две стихотворения на Иван Вазов.

Нинова: Можем да се справим с кризите, ако всяка власт поеме отговорност

Има такива редки дни в политическия живот на България, в които всички оправомощени от вас, българските граждани, да чертаят пътя на страната, се събираме на едно място. Случва се рядко, но тук сме всички представители на законодателната, изпълнителната, съдебната, президентската власти да се съберем. И днес не партиите, а институциите трябва да дадем отговор на въпроса можем ли да се справим с кризите. Това е институционален въпрос в най висша степен, а не толкова партиен.

Това каза от парламентарната трибуна Корнелия Нинова от БСП.

Корнелия Нинова е категорична, че можем да се справим с кризите, ако всички се движат в една посока. Отговорността на народните представители е най-голяма, защото тук се приемат законите и е много важно кои ще бъдат приоритетите ни, подчерта тя.

Нинова посочи, че приоритетите на БСП ще бъдат финансова стабилност, безкомпромисна борба с корупцията и гарантиране на мир на българския народ. БСП има бързи решения – таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа на държавата за енергийно бедните, законопроекти за две тарифи, енергийно бедни като понятие, таван на цените на ток, парно и газ, необлагаем минимум, освобождаване на млади до 26 г. от данък, безплатни учебници и лекарства за деца до 18 г., преизчисление на пенсиите и увеличение на майчинските надбавки, са също част от приоритетите.

Виждаме, че днес и други колеги от други партии ги приемат като необходими мерки, но закъсняха с поне половин година, заяви Нинова. „Когато ние предлагахме тези мерки още през април, те бяха отхвърлени, но по добре късно, отколкото никога“, каза тя и допълни, че благосъстоянието на българския народ не минава само в краткосрочна помощ за зимните месеци, а в дългосрочна.

По думите ѝ само образован и здрав народ може да гради просперираща държава, затова приоритетна задача за БСП е и прегледът на учебниците.

Здравеопазването затъва все повече, не може повече търговията да е водеща, трябва здравеопазването да е достъпно и безплатно, категорична е Нинова и призова народните представители да се обединят около идеята за работеща икономика, с високи инвестиции, които могат да гарантират приходи за социална дейност, образование и здравеопазване.

„Държавата трябва да продължи да бъде партньор на българския бизнес“, добави Нинова. Тя подчерта още, че корупцията, задкулисието, даването на пари под масата е проникнало дълбоко в нашия живот, тя е една от причинете за бедността в нашата държава, тя е голямото зло.

Христо Иванов: Това управление ще се формулира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно

Има 3 фундаментални кризи, първата е огромната геополитическа конвулсия. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин срещу Украйна, но тя не е двустранен въпрос, тя е най-острата част от преминаване не един праг на нова епоха, в която за съжаление острото противопоставяне на международната сцена има все по-голяма роля. Това заяви Христо Иванов от ДБ.

Агресията на Путин срещу Украйна не е просто завладяване на територия, а опит за изобщо пренаписване на правилата, по които функционира международната система, добави Иванов. Не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха, каза той. Не трябва да водим политика на неутралитет, това е несериозно, каза Иванов.

Друга криза за решаване е политическата криза. След поредна вълна на огромни масов протести, България не може да формира трайно управление. Все по-голям брой институции са извън мандатите си и политическата система не може да ги презареди. Навлизаме и в конституционна криза. Партиите не могат да сформират трайно и стабилно правителство, това не е просто безотговорност, да не си затваряме очите, че причината за това е корупцията, подчерта Иванов. Няма работеща прокуратура. Трябва да променим институциите, така че да не ни се налага да се сочим с пръст. Политическата ситуация може да се нормализира ако се съгласим на независим съд, прокуратура, която да бъде политически неутрална, каза Иванов. Без реформиране на съда и прокуратурата, няма да можем да решим политическата криза и това е, защото и гражданите няма да ни позволят това.

Третият проблем е енергийната криза. Дадохме трите решения от ДБ. Първо, ще настояваме за ясна политика в областта на сигурността – модернизация на армията, поемане на отговорност в рамките на НАТО, военна помощ за Украйна, вече е внесен днес проектът на решение, каза Иванов. Трябва да решим проблема с енергийната зависимост. Съдебната реформа и тази на прокуратурата и ВСС е крайъгълен камък за решаване на всички проблеми.

Това управление ще се формулира чрез компромис, но не трябва да бъде компромисно. Управлението не трябва да осигурява време на парламента да функционира. Трябва да има управление, което да решава проблемите в дълбочина.

Това, че ние ще сме твърди за трите приоритета – сигурност, законност и растеж, е въпросът на това да гарантираме, че наистина ще има управление, което да решава проблемите в дълбочина, посочи Иванов. Да не правим компромиси с големите национални цели, призова още той.

Янев: Който работи в интерес на българския народ, е добре дошъл в лодката на „Български възход“

Българският народ ни изпрати тук, за да вземем решения, важни за гражданите и бизнеса, свързани с кризите, инфлацията, за бъдещето на България и децата на България. Това заяви Стефан Янев от „Български възход“.

За да търсим тези решения се концентрираме на 3 теми, структуроопределящ – сигурност, справедливост и солидарност.

Посланието е да се държим подобаващо като отправим ясни послания, за да сме полезни на себе си и на съюзниците си, добави Янев. Идеята за напускане на съюзите подвежда съюзниците и нас самите. Апелът към съюзниците е да сме солидарни, да се подкрепяме в труден момент. Солидарността е основна ценност като граждани на ЕС. Считаме, че солидарността е и дълг към нашите майки и бащи, каза Янев. Който работи в интерес на българския народ, е добре дошъл в лодката на „Български възход“, добави още той. /БГНЕС