ВСС е против някои от промените в Конституцията

На извънредно заседание Пленумът на ВСС изрази несъгласие и резерви по някои от предложените промени в Конституцията. Те приеха общо становище, което предстои да бъде изпратено към НС, предаде репортер на БГНЕС.

Кадровиците разкритикуваха предложените промени в основния закон като изразиха резерви срещу някои от тях, а именно - разделянето на ВСС на два отделни органа, както и намаляването на правомощията на главния прокурор.

Цветинка Пашкунова от ВСС представи общото становище на кадровиците. “Очевидно е, че предложенията на законодателя за разделяне на ВСС на два органа, намаляването на мандата, както и на тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор не съответстват на задължителното тълкуване на КС. Същото се отнася и за мандата на Инспектората към ВСС. Независимо от тези съображения ние сме изразили отрицателно становище и по отношение повторността на мандатите на тримата големи. Накърнен е и балансът между властите с лишаването на президента от правомощието на назначава и освобождава председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор по предложение на Пленума на ВСС. Такова нарушаване на баланса е предпоставено и от възлагането министъра на правосъдието на управлението на съдебните сгради, както и начинът, по който се формира съставът на прокурорския съвет като знаем, че там преобладаващата част от членовете се избират от НС, т.е съставляват парламентарна квота, посочи Цветинка Пашкунова от ВСС. Пашкунова коментира, че те изразяват резерви по отношение на съкращаване на правомощията на главния прокурор и приравняване на фигурата му с тази на всеки друг административен ръководител в орган на съдебната власт. Тя препоръча законодателят задълбочено да преосмисли промените, да се проведе задълбочена дискусия и да бъдат чути всички експертни мнения.

Атанаска Дишева от ВСС се обяви “за” намаляването на правомощията на главния прокурор. “Главният прокурор не следва да разполага с правомощието надзор за законност”, смята тя. Според нея методическите указания за работа не трябва да се дават от прокурорския съвет. Дишева също се обяви “за” разделянето на ВСС на два отделни органа. /БГНЕС