ВСС разглежда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Правосъдният министър ще внесе точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев на заседанието на ВСС на 8 юни. Това обяви самият Славов в сряда, за когото заседанието на ВСС ще бъде първото в ролята му на министър на правосъдието.


В четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет ще започне дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Кадровиците обединиха двете искания в едно и вече са се запознали с доказателствата. Очаква се да бъдат изслушани призованите свидетели.

Заседанието на ВСС ще бъде предшествано от протест в подкрепа на Иван Гешев. То ще се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет час преди заседанието на Пленума.

БГНЕС припомня, че Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор на 18.12.2019 г. Преди това той бе заместник на главния прокурор при ВКП и административен ръководител на Специализираната прокуратура. Гешев работи в Софийска градска прокуратура, в Софийска районна прокуратура, в Столична следствена служба. Завършил е ВИ-МВР – Специалност "Право".

До днешното заседание на ВСС се стигна след като в страната се разразиха остри спорове между политическите лидери, магистратите и самия главен прокурор. Те избухнаха след като Мария Габриел, която бе предложена от ГЕРБ за премиер в програмната си реч открито заяви, че ще поиска отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

На 15-ти май Иван Гешев даде пресконференция и показа оставката си, след което я накъса на парчета и каза: "Не ме е страх, историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които са правилни и в интерес на хората и правя каквото трябва, пък да става каквото ще", каза още Гешев. Тогава той заяви, че срещу него "има атаки от страна на политическата мафия, олигархията и престъпността". Гешев нарече "политически боклук" депутатите в парламента. Скоро след това той поиска депутатския имунитет на Делян Добрев, Бойко Борисов и Кирил Петков.

След взрива покрай автомобила на Иван Гешев на 1 май избухна тежък конфликт с неговия заместник Борислав Сарафов, който поиска отстраняването на главния прокурор. Двамата си отправиха тежки обвинения и подадоха сигнали един срещу друг. Сарафов поиска и освобождаването на Ясен Тодоров, зам-директор на Националната следствена служба.

Повечето политически лидери обвиниха главния прокурор в директна намеса в политическия живот и опит да се провалят опитите за съставяне на правителство. По време на дебатите за избор на кабинета Денков-Габриел народни представители намекнаха, че имало разговор между Гешев и лидера на БСП Корнелия Нинова, който е довел до отказ на Нинова да участва в съставянето на коалиционно управление.

Според Иван Гешев "всевластието на главния прокурор е мит, както и това, че българската прокуратура пази и защитава някого". Той на няколко пъти публично определи "закона Зарков" като противоконституционен.

На 22 май Гешев каза, че като главен прокурор ще си довърши мандата „само с една цел – интерес на хората“. „Искам децата ни да живеят в нормална държава, а не в завладяна държава. Българските магистрати могат да се гордеят, а не да се срамуват. Могат да се срамуват българската политическа класа или елит, а дали е елит всеки български гражданин може сам да прецени това“, заяви главният прокурор и завърши с перифразиране на крилатата фраза на Георги Бенковски, според която е оставил рана в сърцето на тираните. /БГНЕС