Вучич иска великденски богослужения без миряни

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че „не може да прави изключения и ще поиска патриархът на Сръбската православна църква Ириней, да провежда великденски служби без присъствието на хора“.

На снимката: Александър Вучич

„Опасността от вируса все още е голяма и не можем да правим изключения. Нашата работа е да опазим живота на хората и днес отново ще призова патриарх Ириней да поиска богослуженията да се провеждат, но без присъствието на хора, а и съм уверен, че всички телевизии ще предадат и по този начин ще спасят живота ни”, каза Вучич на пресконференция заедно с лидера на Републиката Сръбска в БиХ Милорад Додик.

Той добави, че ще спазва буквата на закона и няма да попречи на свещениците да провеждат литургии, за което получи подкрепа от Милорад Додик.

След молбата на СПЦ да разреши присъствието на вярващи по време на великденската литургия в неделя, Вучич каза вчера по телевизия РТС, че „ще предложи на правителството полицейският час по време на великденските празници да продължи 84 часа, като започне в петък в 17 ч. до 05 ч. във вторник. /БГНЕС