Вучич критикува предстоящия вот в Северно Косово

Общинските избори в Северно Косово и Метохия, които се бойкотират от местните сърби, ще бъдат позор за Запада, който подкрепя подобно волеизявление, каза в интервю за телевизия Първа сръбският президент Александър Вучич. В общините Северна Косовска-Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич властите в Прищина насрочиха избори за местни власти на 23 април.

Кандидатите от партията „Сръбска листа”, обявиха бойкот на вота поради натиск и провокации от страна на косовските албански власти. Вучич на среща с косовските сърби на 13 април подкрепи бойкота и каза, че избраните нови власти в Северно Косово "няма да бъдат легитимни, тъй като ще бъдат формирани от албанците, които са два процента там".

Специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза в сряда, че Вашингтон ще признае резултатите от общинските избори в четири района в Северно Косово и Метохия, въпреки отхвърлянето на вота от сръбското мнозинство там. Вотът бе подкрепен и от други представители на Запада.

Представители на Запада призовават Белград да се присъедини към НАТО и плашат с Русия, но Северноатлантическият алианс е този, който представлява заплаха, каза още Вучич в интервюто. Белград се придържа към военен неутралитет съгласно парламентарна резолюция от 2007 г., но и участва в програмата на НАТО Партньорство за мир. " „Казват ни да се присъединим към НАТО, защото Русия ще застраши всички... Не можем да се присъединим към НАТО, защото НАТО създаде заплаха за нас“, подчерта Вучич.

Вучич каза също, че му е овръзнало от постоянните искания на западните представители за налагане на санкции срещу Русия. Шведският външен министър Тобиас Билстрьом посети Белград в сряда, където проведе среща при закрити врата с Вучич. След нея сръбският президент каза: „Те ме тормозеха с налагането на санкции и само това, вече ми омръзна от този въпрос... Само повтарят да подкрепим санкциите“, каза Вучич. /БГНЕС