Янко Иванов: Ще въведем финансова подкрепа за биосигурност в личните стопанства

Конкретни задължения на кметовете, по-високи санкции, възможност в бедствени ситуации Българската агенция по безопасност на храните да делегира дейности на външни изпълнители и задължителна регистрация на личните стопанства по облекчена процедура. Освен това държавата ще подпомага и стопаните със средства, за да имат стопанствата им биосигурност.

Това каза пред БГНЕС зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Днес, ресорната комисия към парламента прие законопроекта за ветеринарномедицинската дейност.

„Видяха се проблеми, които най-вече касаят взаимодействието между централната власт с местните власти. В сега действащия закон има нещо разписано като задължения на кмета, но те не бяха конкретни. Сега, в този законопроект, разписваме конкретни права и отговорности на кметовете по отношение на здравеопазването на животните. Най-общо те имат задължение по отношение на идентификацията и регистрацията на животните и то в личните стопанства“, посочи зам.-министърът и добави, че досега те не са били известни на властите, защото нито стопанствата, нито животните бяха регистрирани.

По думите му това е попречило на държавата да обезщети стопаните, както и да осъществява здравен контрол върху животните.

Иванов посочи, че в законопроекта броят на животните за лични нужди се намаляват от 5 на 3 като поправките в Закона вече не позволяват в тази бройка да влизат животни за разплод.

По отношение на регистрацията на т.нар. „заден двор“, Иванов увери, че това ще се случва по опростена процедура.

„Малките стопани да не се притесняват. При тях няма да има финансови тежести. Те просто трябва да приведат в известност своите животни, за да може да изпълняваме дейностите, които са заложени в държавната профилактична програма, изпълнявана от БАБХ“, посочи Иванов и подчерта, че не само няма да се изисква план за построяването на помещението за отглеждане на животните, но и държавата ще подпомага финансово малките стопани.

„Това са мерки за подпомагане на стопаните, които ще заработят през 2020 г. Те са свързани с мерките за биосигрунсот. Ние ще ги подпомогнем да изградят малки дезинфекционни платформи или площадки, да си купят дезинфекционна вана“, обяви Иванов и подчерта, че ако тези мерки не бъдат въведени във всяко стопанство, то още дълги години ще се борим с Африканската чума по свинете и други болести.

Стана ясно, че в критични ситуации като тази с Африканската чума по свинете, Агенцията по безопасност на храните ще може да възлага свои дейности на външни изпълнители, които обаче преди това ще бъдат специално обучени как да ликвидират заразни заболявания. За целта те ще се обучават в двата ветеринарни факултета в Тракийския университет и в Лесотехническия, които трябва да подготвят програми за обучение.

„Човешките ресурси на БАБХ са ограничени. С този законопроект даваме възможност при кризисни ситуации, които надхвърлят капацитета на агенцията да реагира, да има възможност законово да наеме специалисти, които са извън системата”, посочи още той.

Иванов каза, че в законопроекта са заложени по-високи санкции, които обаче този път са конкретизирани, а не общи, както са били досега и заради, което са падали лесно в съда.

По отношение на втората точка от дневния ред, а именно въвеждане на забрана за отглеждане на животни заради ценната им кожа – страните бяха на различни мнения, поради което се наложи точката да бъде отложена, а работната група, която работи по въпроса разширена и допълнена със специалисти от други организации и научни среди. Очаква се тя да излезе с единно становище в следващите 14 дни. /БГНЕС