Задържаха председателят на Върховния съд на Украйна

Правоохранителните органи са задържали председателя на Върховния съд на страната в рамките на разследване за подкуп на стойност 2,7 млн. долара, съобщи Украйна, предаде АФП.


Киев предприема мерки за борба с корупцията, необходими за по-тясната му интеграция с Европейския съюз.

"Ръководителят на Върховния съд е задържан", заяви пред репортери в Киев Олександър Омелченко, прокурор от антикорупционната прокуратура на Украйна.

Омелченко заяви, че в рамките на разследването са били задържани двама души, включително ръководителят на съда Всеволод Князев, но отказа да посочи самоличността на второто лице.

"Това е най-големият случай", в който е замесена съдебната система, заяви ръководителят на Националното бюро за борба с корупцията (НАБУ) на Украйна Семен Кривонос.

Кривонос оприличи група съдии във Върховния съд, които са замесени в разследването, на "престъпна група".

Антикорупционните служители твърдят, че украинският милиардер Костянтин Жеваго е предложил подкупа на съдебните служители, като адвокатска кантора е действала като посредник.

Антикорупционните служители твърдят, че Жеваго е превел 2,7 млн. долара на адвокатите, от които 1,8 млн. долара е трябвало да бъдат изплатени на съдиите от Върховния съд и 900 000 долара на адвокатите за "услугите им като посредници".

Те заявиха, че Жеваго се е надявал да подкупи съда, за да издаде решение, което да му позволи да запази контрола върху акциите на миннодобивна компания, която е в центъра на спор с бивши акционери.

Жеваго, бивш член на украинския парламент и един от най-богатите хора в страната, в момента се намира във Франция и Киев се опитва да осигури екстрадирането му.

Той беше задържан във Франция през декември по подозрение в пране на пари и присвояване на средства, свързани с банковия му бизнес в страната. /БГНЕС