Задържаха руски олигарх във Франция

Това е един от най-големите удари, нанесени от френската правосъдна система на руски олигарх след нахлуването в Украйна. Алексей Кузмичев е бил задържан от полицията в понеделник сутринта на 30-ти октомври. Националната финансова прокуратура потвърди информацията и заяви, че са били претърсени "различни места", включително "парижкия дом" на олигарха, който притежава частно имение в 7-ми район на столицата, между Националното събрание и Музея д'Орсе. Вилата му в Сен Тропе също е била претърсена, предаде "Лю Монд".

Милиардерът, който притежава яхти и имоти във Франция, е обект на санкции от началото на войната в Украйна.

Кузмичев, съакционер в консорциума "Алфа Груп", който притежава "Алфа Банк", е смятан от европейските органи за "един от най-влиятелните хора в Русия", чиито "връзки с президента на Руската федерация Владимир Путин са добре установени". Европейските санкции на теория забраняват присъствието на лица на европейска земя, но източник, близък до олигарха, заяви, че Кузмичев вече е бил във Франция, когато е бил добавен в списъка със санкции, и че той също има „семейни връзки“ в страната.

В претърсването са участвали 60 души, включително полицаи от Централното бюро за борба с корупцията и финансовите и данъчните нарушения (OCLCIFF), които са отговаряли за разследването. Около 40 елитни полицаи от RAID и BRI обезопасиха огромния имот в района на Вар, който се простира на повече от два хектара. На мястото са открити пачки с пари в брой.

Според списание Forbes 61-годишният Кузмичев е 61-ият най-богат човек в света с общо състояние от 6,4 милиарда долара. /БГНЕС