Задържаният украински министър плати гаранция от близо 2 млн. долара

Министърът на земеделието на Украйна Никола Солски, обвинен в участие в мащабен корупционен скандал, плати гаранция от близо 2 млн. долара и се върна към задълженията си, съобщиха от министерството му, предаде АФП.


Засегнат от тежка корупция след разпадането на Съветския съюз, Киев обеща да засили усилията си за борба с корупцията като част от кандидатурата си за членство в Европейския съюз.

Министърът Никола Солски беше задържан под стража, след като официално беше обявен за заподозрян в разследване за корупция на стойност няколко милиона долара.

"Никола Солски е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си", съобщи неговото министерство в социалните мрежи.

44-годишният Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над 7 млн. долара, когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента.

Антикорупционният съд в столицата Киев постанови той да бъде задържан под стража до 24 юни, а гаранцията беше определена на 75,7 млн. гривни (1,9 млн. долара).

По-рано тази седмица Солски предложи оставката си и обеща да сътрудничи на разследването. Председателят на украинския парламент заяви, че депутатите ще разгледат искането за оставка на едно от следващите си заседания.

Прокурорите съобщиха, че са повдигнали обвинения и на още десетина души, заподозрени в случая, включително държавни служители.

Солски, който притежаваше редица земеделски предприятия, беше избран за депутат в украинския парламент през 2019 г. и беше назначен за министър на земеделието през март 2022 г.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. в Украйна се появиха няколко случая на корупция по високите етажи на властта, въпреки че те обикновено засягаха служители на по-ниско ниво и бяха свързани с обществени поръчки за армията.

Миналата година президентът Володимир Зеленски уволни министъра на отбраната на страната заради поредица от скандали с обществени поръчки в армията.

Отделно от това прокурорите съобщиха, че са отстранили от длъжност за един месец заместник-ръководителя на регионалния съвет във фронтовата Запорожка област.

Установено е, че служителят е замесен в скандал за подкуп на стойност най-малко 650 000 гривни (16 000 долара). Прокурорите заявиха, че досъдебното им разследване продължава. /БГНЕС