Задвижвани от човешкия мозък компютри могат да се превърнат в бъдещето

Човешкият мозък е ненадминат в способността си да обработва информация.

Разбира се, има дни, в които умът ни не е толкова остър. Но този необикновен 3-килограмов орган все още е способен на неща, които суперкомпютрите и роботите не могат да направят.

Човешкият мозък е еволюирал до милиарди неврони, които ни позволяват да учим и да вземаме сложни логически решения. Можем да погледнем две различни животни, например котка и куче, и да ги различим, докато компютърът се затруднява с тази задача.

Напредъкът в областта на изкуствения интелект накара някои да се запитат кога компютрите ще преминат границата, която разделя хората от технологиите, подобно на разумния компютър HAL 9000 от научнофантастичния роман и филм "2001: Космическа одисея".

Досега нито една форма на изкуствен интелект не е направила такъв скок към човечеството. Но е възможно да се появи нов играч в града.

Завръщане към бъдещето

Една нова област, наречена органоиден интелект, може да бъде в основата на компютри, захранвани от човешки мозъчни клетки, предаде Си Ен Ен.

Отгледаните в лаборатория мозъчни органоиди - наричани "интелект в чиния" - представляват клетъчни култури с размер на точица, които съдържат неврони, способни да изпълняват функции, подобни на мозъчните.

Изследователите обявиха във вторник своя план за използване на мозъчни органоиди за създаване на енергийно ефективни "биокомпютри", които могат да съперничат на съвременните суперкомпютри и могат да доведат до революция във фармацевтичните тестове за болести като Алцхаймер.

Но биологичният хардуер е свързан с различни етични проблеми, включително дали органоидите могат да постигнат съзнание или усещане, или да чувстват болка. /БГНЕС