Захариева: Колкото и да ги тъпчат, мачкат, преследват и бият, хората с българско самосъзнание в РСМ стават все по-смели

Обвиненията към Люпчо Георгиевски, председателят на заличения вече клуб в Битоля, когото прокуратурата обвини в сеене на омраза, са политически инспириран процес.


Това каза бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева в предаването „Брюксел 1“ с водещ Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"Хората, които познават Люпчо, а и аз съм един от тях, а и изобщо наблюдавайки процесите в РСМ, едва ли някой ще повярва, че това е човек, който ще извърши престъпление като насаждане на ксенофобски убеждения. Четох това, което излезе в медиите, не съм се запознавала със самото обвинение. Това са абсурди. Това е пореден акт на властите, в случая вече и на съдебната власт, в РСМ, които я отдалечават от европейското развитие. Колкото и да ги тъпчат, мачкат, преследват и бият, хората с българско самосъзнание там стават все по-смели всъщност – пишат жалби, изискват официално участие в работната група за изменение на конституцията. Все пак да бъдат представени – като ще бъдат вписани в нея, да има представител и от тях самите. Това според мен е абсолютно честно и аз не считам, че това е намеса от страна на българската държава, каквито коментари чух от политици в РСМ. За съжаление, вече се стигна до обвинение, не срещу тези, които са извършили наказуеми престъпления, а срещу тези, които се опитват да живеят в държавата си, считайки се обаче с български произход, почитайки паметта на предците си, събирайки се в един клуб, говорейки за история. Това е още едно доказателство за това, което ние говорим от години. Проблемът не е в историята, а че интерпретацията на историята създава омраза към днешните граждани, към сегашните жители на РСМ, към децата им. Проблемът е, че се създава омраза към съседна държава. Тези хора са дискриминирани и не смеят да се афишират като българи. С непредставителство те не могат да започна работа. В държавна администрация – абсурд. Те са дискриминирани и за това, че не могат да започнат работа в съдебна система и т.н. Точно затова толкова настоявахме опазването и защитата на техните права и изпълнението на двустранния договор да се включат като част от преговорната рамка. Това е нещо, което успяхме, но не се изпълнява. Те обаче няма да започнат реални преговори докато не започнат да го изпълняват“, коментира Захариева.

По думите й вече дори на 4 май, датата на отбелязването на гибелта на Гоце Делчев, няма общо честване, въпреки че по двустранния договор трябва да има общи чествания на общите герои. „За съжаление не се случва вече. Колко знаково събитие беше това, че двамата премиери – тогава Борисов и Заев, се поклониха на гроба на Гоце Делчев. Спомняте си и когато имахме общи чествания за цар Самуил и премиерът Заев беше тук. Нашите общи герои трябва да ни обединяват“, коментира Захариева.

По думите й ясен срив в отношенията между двете страни се забелязва в последните две години. „Много пъти сме казвали, че политическата криза в България е причината за поредицата от други кризи. Тя е първопричината. Докато не се реши тя, няма да се решат и останалите. Същото е и във външната политика. Аз не мога да си представя, дори и когато имахме доста обтегнати преговори, такова отношение. В България няма правителство и институции от две години. Абсолютно нормално е македонските власти да си мислят, че могат да си правят каквото си искат без да има сериозна реакция от България“, каза още Захариева.

На въпрос дали има шанс за съставяне на редовно правителство в този парламент, Захариева коментира: „Шанс има, дали е голям, честно да ви кажа, и аз вече се обърквам. Но това, което мисля, че вече е видно за всички български граждани е, че ние правим всичко възможно. Извинявайте, но ние като първа политическа сила подадохме ръка. Направихме страшно много компромиси. И същото време, от отсрещната страна, „Продължаваме промяната“ казва, че програмата е тяхна. В крайна сметка и ние имаме програма, изработихме я заедно. Седнахме да работим по приоритетите на управленска програма, което беше предложено между другото от Асен Василев да се работи по управленска програма. Видяхте подхода. Тези хора трябва да осъзнаят, че са втора политическа сила. Второ, на нито един от нас, на нито една от партиите не даде да управляваме самостоятелно в правителство. Те имат 64 депутати, как си представят правителство на малцинството? Трябва да ви кажа, че в голяма част на политиките имаме доста сходни виждания с останалите партии с изключение на Възраждане, които .... дори и с тях имаме допирни точки за някои политики. Нима има нормален политик, който не мисли, че трябва да имаме бюджет. Извинявайте, ама от първи юли няма да може да се платят пенсиите. Това осъзнават ли го? Няма да може държавата да заплати нито един разход. Че трябва да има бюджет, че трябва да се сложи край на това, което се случва, защото не може ние постоянно да трупаме дълг и да се сложи някакъв ред в бюджета и финансите на държавата. Да започнем намаляването на този дефицит, който е 6,8%. Колкото и да го отрича партията „Продължаваме промяната“, тя го докара това нещо. Вие сте предаване „Брюксел 1“. Вие знаете, че никой вече не търси България за нищо. Никой не може да разбере какво се случва, как 5 пъти ние не можем да сформираме правителство. Нито Шенген, нито еврозона, нито ПВУ ще се случи. Държавата ни е тръгнала по нанадолното. Въпросът е дали ще паднем в пропастта, или ще се спрем преди това. Правим всичко възможно да тръгнем в обратно нагоре“, каза още депутатът от ГЕРБ./БГНЕС