Законодателният орган на Хонконг прие нов закон за националната сигурност

Законодателите на Хонконг единодушно приеха нов закон за националната сигурност, който въвежда наказания като доживотен затвор за престъпления, свързани с държавна измяна и въстание, и до 20 години затвор за кражба на държавни тайни, предаде АФП.


Законът, за който Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз предупредиха, че може да доведе до допълнително ограничаване на свободите в Хонконг, беше приет по бързата процедура на законодателния процес.

"Днес е исторически момент за Хонконг", заяви градският лидер Джон Лий след гласуването и добави, че законът ще влезе в сила на 23 март.

Предишният опит на правителството да въведе член 23, както обикновено го наричат, беше през 2003 г., но той беше прекратен, след като половин милион жители на Хонконг излязоха по улиците в знак на протест.

Лий многократно се е позовавал на "конституционната отговорност" на Хонконг да го създаде, както се изисква от Основния закон - миниконституцията на града след предаването му от Великобритания на Китай през 1997 г.

Родното законодателство ще работи в тандем със закона за националната сигурност, наложен от Пекин през 2020 г. след огромните и на моменти насилствени демократични протести.

Новият закон наказва десетки нови и преработени престъпления в 5 категории: държавна измяна, въстание, кражба на държавни тайни и шпионаж, саботаж, застрашаващ националната сигурност, и външна намеса.

Лий заяви, че законът е необходим, за да се запълнят законодателните пропуски, оставени от версията на Пекин, която е насочена срещу сепаратизма, подривната дейност, тероризма и заговора с чужди сили.

Законът "ще позволи на Хонконг ефективно да предотвратява, забранява и наказва шпионските дейности, заговорите и капаните, създадени от чуждестранни разузнавателни звена, проникването и саботажа, извършвани от враждебни сили", заяви Лий.

Той допълни, че той също така ще "предотврати ефективно насилието в черни дрехи и цветната революция", което е препратка към демократичните протести, които започнаха през 2019 г.

Едно от измененията, добавени в последния момент от правителството миналата седмица, оправомощава Лий и неговия кабинет да създават нови престъпления - за да се отчетат "непредвидени обстоятелства" - наказуеми с до 7 години затвор.

Ръководителят на ООН по правата на човека осъди "прибързаното" приемане на нов закон за националната сигурност в Хонконг, като го нарече "регресивна стъпка за защитата на правата на човека".

"Обезпокоително е, че такова последващо законодателство беше придвижено през законодателния орган чрез ускорена процедура, въпреки сериозните опасения, изразени относно несъвместимостта на много от неговите разпоредби с международното право в областта на правата на човека", заяви Фолкер Тюрк. /БГНЕС