Замяната на червеното месо с херинга и сардини може да спаси 750 000 живота

Проучване показва, че замяната на червеното месо с риби като херинга, сардина и аншоа може да спаси 750 000 човешки живота годишно и да помогне за справяне с климатичната криза.


Все повече доказателства свързват консумацията на червено месо с по-висок риск от заболявания при хората, както и със значителни вреди за околната среда. За разлика от тях, херингата е изключително питателна, щадяща околната среда и е най-разпространеният вид риба в световния океан.

Въпреки че изследванията показват ползите от фуражните риби, досега не беше ясно до каква степен те могат да намалят глобалното бреме на болестите, ако заменят червеното месо. Сега екип от японски и австралийски изследователи има отговор на този въпрос, след като проведе най-мащабния по рода си анализ, включващ данни от повече от 130 държави.

Замяната на червеното месо с фуражни риби би могла да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и да намали значително разпространението на инвалидността в резултат на заболявания, свързани с храненето - установиха те.

Възприемането на този тип диета би било особено полезно за страните с ниски и средни доходи, където тези риби са евтини и в изобилие и където жертвите на сърдечните заболявания са особено много, допълват изследователите.

"За да подобрим човешкото здраве и здравето на планетата, трябва да ограничим консумацията на червено месо и да се насочим към храни, които са едновременно здравословни и щадящи околната среда", пишат те в списание BMJ Global Health. "В сравнение с червеното месо морските дарове не само осигуряват по-висока концентрация на основни хранителни вещества, но и предотвратяват свързаните с храненето незаразни болести (НЗБ).

"Нашето проучване показва, че приемането на риба като алтернатива на червеното месо потенциално би предложило значителни ползи за общественото здраве (с избягването в световен мащаб на 0,5-0,75 млн. смъртни случая от свързани с храненето), особено по отношение на намаляването на исхемичната болест на сърцето".

Херингата и сардините са богати на омега-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, чийто прием може да предотврати коронарна болест на сърцето, както и на калций и витамин В12. Освен това те имат най-ниския въглероден отпечатък сред всички животински хранителни източници, твърдят изследователите./БГНЕС