Зарков: Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии

Позицията на главния прокурор Иван Гешев по законопроекта, който ще касае евентуалното му разследване, е ясна и беше причина той да не бъде приет в предишното Народно събрание. Надявам се това да се случи този. Ако вярваме на заявките на политическите сили, това ще се случи. Така служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира пред Нова тв готвената промяна в закона относно това кой ще може да разследва главния прокурор у нас.

„За всеки един български гражданин, който не е главен прокурор, предполагам е напълно нормално, ако се наложи да бъде разследван, това да става от човек, който не му е пряко подчинен. Това искаме да стане и за главния прокурор. Защо той намира, че това е трагедия – не знам. Аз мисля, че ние, които живеем с този нормален режим, не го намираме за твърде трагично”. Така Зарков отговори на изказване в интервю на Иван Гешев, в което обвинител номер едно нарече законопроекта „пълна трагедия”.

Правосъдният министър коментира и корупцията у нас. „Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии. В който, съдебната система ще наказва, независимо от това кой е на власт и кой не. Този ден, струва ми се, приближава, но все още не е дошъл. Ключова стъпка в тази посока може да направи сегашното Народно събрание. Моментът е назрял”, каза Крум Зарков.

Министърът коментира и работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: „Аз наблюдавам работата на КПКОНПИ и не мисля, че е замръзнала. Политическата криза и невъзможността да се сформира мнозинство направи невъзможно много реформи. Доколкото съм запознат, КПКОНПИ функционира и прави своите реформи. Какво трябва да прави, е въпрос на законодателна инициатива”./БГНЕС