Засега няма да отстрелват мечката, нападнала жена в Белица

Вече има издадено разрешение за отстрел на дивата мечка, която преди дни нападна жена край Белица, но засега животното няма да бъде убивано, съобщи заместник-директорът на Агенцията по горите Филип Ковашки, предаде репортер на БГНЕС.

„Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото и определени прослойки“, посочи той и допълни: „Не е задължително тази мечка да бъде отстреляна“.

Директорът на агенцията по горите уточни, че чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание да се реагира при евентуален втори инцидент. „Няма как да оставим местното население беззащитно“, категоричен бе той. Филип Ковашки обясни, че неправителствена организация е изявила желание да помогне при използването на алтернативни методи за справяне със ситуацията.

„Ако продължат нападенията над хора, ние няма да стоим безучастни“, коментира още директорът. От инцидента досега са изминали 3 дни, а животното не е забелязано повторно в района. /БГНЕС