Защо израелското разузнаване не предвиди голяма атака от Газа?

Десетки въоръжени палестински стрелци успяха да преминат през силно укрепената граница между Израел и ивицата Газа, докато хиляди ракети бяха изстреляни от Газа към Израел.

С обединените усилия на Шин Бет, израелското вътрешно разузнаване, Мосад, неговата външна шпионска агенция и всички средства на Израелските отбранителни сили, е откровено учудващо, че никой не е предвидил това.

Израел вероятно разполага с най-обширните и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток.

Той разполага с информатори и агенти в палестинските войнствени групи, както и в Ливан, Сирия и другаде.

В миналото той е извършвал точно определени по време убийства на лидери на бойци, познавайки отблизо всички техни движения.

Понякога това става с удари с дронове, след като агентите поставят GPS проследяващо устройство на автомобила на дадено лице, а в миналото понякога се използват дори взривяващи се мобилни телефони.

На място, по протежение на напрегнатата гранична ограда между Газа и Израел, има камери, сензори за движение по земята и редовни патрули на армията.

Предполага се, че оградата, покрита с бодлива тел, е "интелигентна бариера", която предотвратява точно такъв вид проникване, каквото е извършено при това нападение.

Въпреки това бойците на "Хамас" просто си пробиваха път през нея с булдозер, прорязваха дупки в телената мрежа или влизаха в Израел откъм морето и с парапланер.

За да се подготви и осъществи такава координирана, сложна атака, включваща складиране и изстрелване на хиляди ракети, точно под носа на израелците, трябва да са били необходими изключителни нива на оперативна сигурност от страна на "Хамас".

Не е изненадващо, че израелските медии задават неотложни въпроси на военните и политическите лидери на страната си как е възможно всичко това да се случи на 50-ата годишнина от друго изненадващо нападение от страна на тогавашните врагове на Израел: войната Йом Кипур през октомври 1973 г.

Израелски официални лица ми казаха, че е започнало мащабно разследване и че въпросите, според тях, "ще продължат с години".

Но в момента Израел има по-неотложни приоритети. Той трябва да ограничи и потисне проникването в южните си граници, като отстрани онези бойци на "Хамас", които са поели контрола над няколко общини от израелската страна на граничната ограда.

Той ще трябва да се заеме с въпроса за собствените си граждани, които са попаднали в плен, било чрез въоръжена спасителна мисия, било чрез преговори.

Ще се опита да премахне местата за изстрелване на всички ракети, които се насочват към Израел, което е почти невъзможна задача, тъй като те могат да бъдат изстреляни от почти всяко място без никакво предупреждение.

И може би най-голямото притеснение за Израел е следното: как да спре другите да отговорят на призива на "Хамас" за въоръжаване и да избегне разпространението на този пожар на Западния бряг и евентуално дори привличането на тежко въоръжените бойци на "Хизбула" през северната граница с Ливан?/БГНЕС

-------------------------------------------

Франк Гарднър, Би Би Си