Заведенията в Благоевград ще работят с намалено работно време

Намалиха работното време на ресторантите, кафенетата и заведенията за бързо хранене в Благоевград, те ще работят до 21 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Решението е взето от Общинския кризисен щаб тази вечер, вследствие на големия брой положителни проби в областния център. Срокът на мерките е до 10 ноември, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

Удължава се и затварянето на нощните заведения, барове, дискотеки и нощни клубове също до 10 ноември. Тази мярка с първоначално действие до 7 ноември, бе приета в неделя от Областния оперативен щаб.

„Обсъдихме много мерки, включително и преустановяване на училищен процес в горните курсове. Десетина мерки се обсъждаха, и вечерен час в града, но просто отпадна като предложение“, каза кметът Томов.

Според него целта на мерките е да се спре яростта на положителните случаи в община Благоевград, които никак не са малко, само вчера положителни са 59 души.

„Учебните заведения ще си работят нормално. Имаше такава идея – в горните класове за две седмици да не ходят на училище, но отпадна като решение“, добави инж. Томов. Той помоли хората да отиват по-рано на заведение, особено тези, които се хранят по-бавно.

„Критична е обстановката, имам още малко ресурс, но най-критичното е, че няма лекари, които да лекуват хората“, добави кметът на Благоевград.

Той ще предложи на Общинския съвет да се вземе решение за намаляване наемите в търговските обекти до края на март месец с 20%.

„Ще помоля пак всички граждани да спазват мерките. Културният живот в града продължава при спазване на противоепидемичните мерки, те са разписани достатъчно ясно в заповедта на министъра на здравеопазването“, завърши кметът. /БГНЕС