Здравен министър: Коронавирусът е вече в Турция

Турският здравен министър Фахретин Коджа съобщи, че новият вид коронавирус, вероятно, вече е в страната, въпреки че все още няма потвърдени случаи.

Очевидно липсата на инфекция в Турция изненадва мнозина, тъй като броят на случаите нараства в почти всички съседни страни.

Рискът за Турция, чието местоположение я превръща в международен транспортен център, беше подчертан в няколко случая, когато пътници бяха диагностицирани с COVID-19 след пристигане в техните дестинации при пътуване през нея.

В същото време близостта на Турция до Иран, една от най-тежко засегнатите от вируса страни, значително увеличава вероятността заразени хора да влязат в страната, въпреки предпазните мерки на правителството.

"Трябва да се извършат допълнителни тестове, за да се каже дали коронавирусът е в Турция или не, но в момента възможността той да е в Турция е много голяма, въпреки че все още не са диагностицирани случаи“, каза Коджа.

Коментарите на министъра дойдоха по-малко от ден, след като той отрече, че вирусът е достигнал до Турция. След отрицателната информация на Коджа губернаторът на Мериленд съобщи, че 86-годишна жена от САЩ е заразена с коронавирус по време на пътуване до Турция. Саудитска Арабия също преустанови пътуванията до Турция и други страни в понеделник. Но Коджа туитва, че единствената жена, отговаряща на това описание, която е била в Турция през последните две седмици, е летяла с транзитен полет през албанската столица Тирана.

Първият случай, регистриран в Нигерия, беше италианец, летял от Милано през Истанбул.

Коджа обаче беше категоричен, че мерките на Турция са предотвратили появата на тежко огнище на вируса, поразил страни като Иран и Италия, посочвайки бързото решение да се спрат пътуванията до и от Иран.

„Това попречи на 20 000 иранци да влязат в Турция“, каза той.

Министърът каза, че Европа, и по-специално Италия, не са успели да предприемат адекватни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и нарече битката на Турция с болестта „национална борба срещу глобален проблем“. /БГНЕС