Зеленски: Бавните доставки на оръжия забавиха контранастъплението

Бавните доставки на оръжие за Украйна забавиха планираната контраофанзива на Киев, което позволи на Русия да укрепи отбраната си в окупираните райони, включително с мини, заяви президентът Володимир Зеленски в телевизионно интервю за Си Ен Ен, цитирано от АФП.


В разговор с Ерин Бърнет в украинския пристанищен град Одеса преди дни Зеленски разкри, че се е стремял да започне контраофанзивата срещу Русия "много по-рано" от действителното ѝ начало в началото на юни.

"Нашето забавено контранастъпление се случва поради определени трудности на бойното поле. Там всичко е силно минирано", каза Зеленски.

"Исках контраофанзивата ни да се случи много по-рано, защото всички разбираха, че ако контраофанзивата се разгърне по-късно, тогава много по-голяма част от нашата територия ще бъде минирана."

Той заяви, че преди контраофанзивата е казал на американските и европейските лидери, че липсата на доставки ще доведе до повече жертви.

"Благодарен съм на САЩ като лидери на нашата подкрепа, но им казах, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем контраофанзивата си по-рано, а за това ще ни трябват всички оръжия и материали."

"Защо?" "Просто защото, ако започнем по-късно, ще върви по-бавно и ще имаме загуби на човешки животи, защото всичко е силно минирано - ще трябва да преминем през всичко."

В друго интервю миналата седмица главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний също изрази разочарование от бавните доставки на обещаното оръжие от Запада.

"Вбесява ме", че някои на Запад се оплакват от бавния старт и напредък на дългоочакваното настъпление срещу руските сили в южната част на Украйна, каза Залужний пред „Вашингтон пост“.

Залужний заяви, че западните му поддръжници не биха започнали сами офанзива без въздушно превъзходство, но Украйна все още чака изтребителите F-16, обещани от съюзниците ѝ.

Зеленски многократно е подчертавал необходимостта от F-16.

"Тук дори не става въпрос за украинското предимство в небето пред руснаците. Става въпрос само за равнопоставеност", каза той и отбеляза трудността да се напредва на бойното поле без въздушна огнева поддръжка и повече оръжия с далечен обсег.

Той също така твърди, че на F-16 може да се гледа като на "хуманитарна" подкрепа, тъй като те могат да бъдат използвани от Украйна, за да се запази отворен коридор за корабоплаване, ако Русия реши да не удължава инициативата "Черноморско зърно" с посредничеството на ООН и Турция, която изтича на 17 юли.

"F-16 ни дават възможност да изградим защита на този коридор", каза Зеленски. /БГНЕС