Зеленски: Нужни са добри аргументи за да се мобилизират още 500 000 души

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че армията е предложила да мобилизира още 450 000-500 000 украинци във въоръжените сили, което би означавало драматично засилване на войната на Киев с Русия.


Украинският лидер заяви на пресконференцията си в края на годината, че това е "изключително чувствителен" въпрос, който военните и правителството ще обсъдят, преди да решат дали да изпратят предложението в парламента.

Зеленски заяви, че иска да чуе повече аргументи в полза на мобилизирането на допълнителни хора, преди да подкрепи подобна стъпка.

"Това е много сериозен брой хора", каза той.

Украйна е във война с руските войски от февруари 2022 г. насам. И двете страни третират броя на жертвите си като държавна тайна, но американски официални лица изчисляват, че са убити и ранени стотици хиляди.

Числеността на украинските войски не е известна, но в миналото Украйна е заявявала, че има около 1 млн. души на въоръжение. Русия разширява армията си по време на войната и заяви във вторник, че планира да увеличи редиците си до 1,5 млн. военнослужещи.

"Казах, че ще ми трябват повече аргументи в подкрепа на този ход. Защото, първо, това е въпрос на хора, второ, въпрос на справедливост, въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси", каза Зеленски.

Украйна, в която първоначално десетки хиляди доброволци се наредиха на опашка, за да защитят страната си от руската инвазия, сега се опитва да привлече още мъже, които да заменят тези, които в момента са на фронта.

От седмици при закрити врата се обсъжда как да се подобри процесът на призоваване. Някои украинци реагираха гневно на видеоклиповете в социалните мрежи, на които се вижда как служители на наборната служба раздават документи за призоваване във фитнес зали и курорти.

Зеленски заяви, че ще са необходими допълнителни 500 млрд. гривни (13,5 млрд. долара), за да се подкрепи предложението за мобилизация на армията, и иска допълнителни подробности за това как ще се използват войските за борба с Русия.

Между Зеленски и ръководителя на армията е имало напрежение.

Тази седмица началникът на армията Валерий Залужний разкритикува решението, взето от Зеленски да уволни ръководителите на регионалните военни служби за набиране на военнослужещи на фона на борбата с корупцията това лято.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, че догодина страната му ще произведе един милион безпилотни самолета, които се превърнаха в решаващ фактор в боевете между Киев и Москва.

"Догодина ще произведем един милион безпилотни летателни апарати", заяви Зеленски, като добави, че Украйна ще може сама да произвежда своите модерни устройства: "Нашите войници ще получат в бригадите си дронове, произведени в Украйна".

Володимир Зеленски заяви, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ през 2024 г., това може да промени значително хода на войната в Украйна.

"Ако политиката на следващия президент, който и да е той, е различна по отношение на Украйна, по-студена или по-икономична, мисля, че тези сигнали ще окажат много силно влияние върху хода на войната", каза Зеленски, визирайки Тръмп, който според него "със сигурност ще има различна политика".

Той заяви по време на пресконференцията, че никой не знае кога ще приключи войната с Русия, а в Киев и сред съюзниците му в чужбина се надига умора.

"Мисля, че никой не знае отговора. Дори уважаваните хора, нашите командири и западните ни партньори, които казват, че това е война за години напред, не знаят", каза Зеленски пред репортери, като добави, че "Ако не изгубим издръжливостта си, ще приключим войната по-рано". /БГНЕС