Зеленски: Пълна изолация за Русия от Олимпийските игри

Руските спортисти трябва да бъдат подложени на "пълна изолация" и да не бъдат посрещнати отново на Олимпийските игри през 2024 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от АФП.

Томас Бах, президент на МОК

Зеленски говори пред президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и беше категоричен, че се противопоставя на действията на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ. Към момента е позволено на спортисти от Русия и Беларус да се състезават на Игрите в Париж през 2024 г., при условие че не участват под цветовете или флаговете на своите страни.

Представители на САЩ заявиха в понеделник, че има "единодушен интерес" сред делегатите на срещата на върха на МОК да се измисли път, който да позволи на спортистите от Русия и Беларус да се върнат към състезанията.

Русия и Беларус са изолирани от международния спорт, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през февруари.

Зеленски обаче разкритикува американските действия и заяви, че "от февруари насам 184 украински спортисти са загинали в резултат на действията на Русия".

Зеленски заяви пред Бах, че е разочарован от присъствието на президента на Руския олимпийски комитет на срещата на върха на МОК на 9 ноември.

"Човек не може да се опитва да бъде неутрален, когато се разрушават основите на мирния живот и се пренебрегват универсалните човешки ценности", каза той в изявление.

Зеленски добави, че единственият отговор е "пълната изолация на терористичната държава на международната сцена. В частност това се отнася за международните спортни събития."

На тазгодишните Зимни олимпийски игри в Пекин руските спортисти бяха допуснати да се състезават само под флага на Руския олимпийски комитет заради предишни допинг нарушения.

Въпреки това много спортисти от Русия се състезаваха в цветовете на руското знаме. /БГНЕС