Зеленски получи обещание за подкрепа от Байдън, но се сблъска със скептици

Украинският президент Володимир Зеленски получи обещание за безрезервна подкрепа и оръжия за противовъздушна отбрана от президента Джо Байдън, но предупреди, че Русия все още може да победи Киев, ако републиканските законодатели намалят военната помощ на САЩ, предаде АФП.


Облечен в характерната си маслиненозелена риза във военен стил, Зеленски се срещна с членове на Конгреса, преди да спре в Пентагона и Белия дом, където Байдън го посрещна с почетен караул.

"Високо оценяваме помощта, предоставяна от Съединените щати за борба с руския терор", каза Зеленски на Байдън в Овалния кабинет.

Седейки заедно с Байдън под портретите на бившите президенти Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн и четейки предварително подготвени бележки от картички, Зеленски също така благодари на Конгреса за неговата " огромна, огромна подкрепа".

Байдън приветства "огромната храброст" на украинския народ, който отблъсква руската инвазия, и добави, че "американският народ е решен да се погрижи да направи всичко възможно, за да гарантира, че светът е с вас".

"Ние подкрепяме справедлив и траен мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза той.

Но при второто си военно посещение във Вашингтон Зеленски се сблъска с далеч по-сложен политически пейзаж, отколкото когато пристигна през декември 2022 г.

Макар Белият дом да обяви, че ще му предостави "значителен капацитет за противовъздушна отбрана", нямаше споразумение за предоставяне на ракетите с далечен обсег, които Зеленски желае.

В Конгреса лидерите на Републиканската партия и Демократическата партия водят ожесточена битка за разходите, която може да доведе до спиране на работата на правителството на САЩ, като пакетът от помощи за Украйна в размер на 24 млрд. долара е изложен на риск.

Доминиращата в Републиканската партия твърда дясна фракция е все по-категорична, че кранчето на помощта трябва да бъде затворено, като до момента Конгресът вече е одобрил помощ в размер на 100 млрд. долара, включително 43 млрд. долара за въоръжение.

Украинският лидер пристигна непосредствено след поредната вълна от руски ракетни удари. При атаките, които засегнаха градове в цялата страна, бяха убити най-малко трима души в Херсон и ранени много хора в други райони.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, основен поддръжник на проукраинската политика на Байдън, заяви, че Зеленски му е казал: "Ако не получим помощта, ще загубим войната".

Като част от опита си да спечели Вашингтон Зеленски отиде в Пентагона, където положи венец пред мемориала на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че е уверен, че ще има "силна двупартийна подкрепа за продължаване на финансирането на Украйна" въпреки дълбокото политическо разделение в САЩ.

Но като удар по Зеленски, той заяви, че Байдън засега е отхвърлил искането за ракети с по-дълъг обсег на действие ATACMS, които могат да нанасят удари на разстояние до 300 км.

В Капитолия Зеленски бе посрещнат особено дискретно от републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който трудно успява да удържи под контрол вътрешнопартийните дрязги относно разходите на САЩ в Украйна.

Някои републиканци твърдят, че парите биха могли да се използват по-добре за охрана на границите на САЩ, а освен това има опасения относно темпото на контраофанзивата на Киев и че корупцията в Украйна означава, че парите ще бъдат похарчени напразно. /БГНЕС