Зеленски: Русия е ударила университета и театъра в северния град Чернигов

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че руската армия е ударила централния площад на северния град Чернигов, включително театър и университет, като предупреди, че има жертви, предаде АФП. Чернигов се намира на около 150 километра северно от Киев към границата с Беларус. „Руска ракета удари точно в центъра на града, в нашия Чернигов“, каза Зеленски в Telegram. "Площад, политехнически университет, театър. Една обикновена събота, която Русия превърна в ден на болка и загуба. Има загинали, има ранени." Той публикува видео от мястото на инцидента, което показва отломки около голяма сграда от съветската епоха, с паркирани коли около нея, които са частично унищожени, с разбити покриви и отнесени прозорци. Съобщава се за петима убити жители и 37 ранени.


Губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус по-рано каза, че центърът на града вероятно е бил поразен с балистична ракета и призова хората "да останат в скривалища". Руските сили преминаха през Чернигов, когато нахлуха в Украйна на 24 февруари 2022 г. от няколко посоки, включително от Беларус. След това те бяха отблъснати от украинските сили.

Откакто силите на Москва бяха отблъснати от района, Северна Украйна беше до голяма степен пощадена от ожесточените боеве, които бушуваха на изток и юг. /БГНЕС