Зеленски: Русия изстреля около 110 ракети през изминалата нощ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че през нощта Русия е изстреляла около 110 ракети, както и безпилотни самолети срещу украински цели, което изглежда е било един от най-големите удари през годината, съобщи „Гардиън“.


Той заяви, че повечето от изстреляните ракети и дронове са били свалени, но най-малко 13 цивилни са били убити, а неизвестен брой хора са били погребани под развалини. Украински официални лица съобщиха, че десетки са били ранени.

Зеленски каза, че силите на Кремъл са използвали голямо разнообразие от оръжия, включително балистични и крилати ракети.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Русия "очевидно е изстреляла всичко, с което разполага", срещу цели в цяла Украйна.

Ако думите на украинският президент се потвърдят, това ще бъде най-мащабната въздушна атака на силите на Кремъл след пълномащабното им нахлуване през февруари 2022 г. Според украинските военновъздушни сили предишната най-голяма атака е била през ноември 2022 г., когато Русия е изстреляла 96 ракети срещу Украйна

Бомбардировката идва в момент, когато боевете по фронтовата линия са до голяма степен спрени от зимното време и след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да направи значителен пробив по около 1000-километровата линия на съприкосновение.

Според властите около 18-часовата атака, започнала през нощта на 28 декември и продължила на 29 декември, е засегнала шест града, включително столицата Киев, и други райони от Източна до Западна Украйна./БГНЕС