Зеленски: Светът трябва да накаже Русия

Украинският лидер Володимир Зеленски поиска в светът да накаже Русия в драматично видео обръщение към Общото събрание на ООН.

Представяйки това, което той нарече негови условия за мир, Зеленски – единственият лидер, на когото беше позволено да говори виртуално на срещата на върха, призова 15 пъти за „наказание“ на Русия заради нейното нахлуване. „Украйна изисква наказание за опит за кражба на нашата територия. Наказание за убийствата на хиляди хора. Наказание за изтезанията и униженията на жени и мъже“, каза Зеленски на английски в предварително записано видео.

С характерната си зелена военна тениска, Зеленски получи рядко срещани овации в Общото събрание, което се завърна присъствено след две години на пандемични ограничения.

Зеленски призова за специален трибунал, който да осъди Русия, и добави, че това би било „сигнал към всички бъдещи агресори“. Той също така поиска компенсационен фонд и каза, че Русия "трябва да плати за тази война със собствените си активи".

Зеленски даде да се разбере, че не вижда смисъл от незабавни преговори, според него Русия само използва дипломацията, за да спечели време на бойното поле. „Русия се страхува от реални преговори и не иска да изпълни никакви честни международни задължения”, каза той.

Зеленски призова също Русия да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН. /БГНЕС, АФП

Ню Йорк / САЩ