Зеленски: Украйна ще направи НАТО по-силна и обратното

Украинският президент Володимир Зеленски настоя Украйна да се присъедини към НАТО в реч във Вилнюс, след като членовете на Алианса проведоха ключова среща на върха в литовската столица, предаде АФП.


„НАТО ще даде сигурност на Украйна, Украйна ще направи НАТО по-силен“, каза Зеленски, застанал до президента на Литва Гитанас Науседа, преди да бъде издигнато знамето на украинската армия от ключовото бойно поле Бахмут.

Като град в Източна Украйна, някога известен със своя добив на сол и пенливо вино, днес Бахмут е изравнен със земята в най-дългата и кървава битка на войната.

„Бахмут е една от най-решаващите битки за свобода в Европа и така ще я запомнят нашите деца и внуци“, каза Зеленски.

Украинският президент настоява членовете на НАТО да предоставят ясен график за присъединяването на страната му в Алианса - въпреки, че по-рано заяви, че не очаква Украйна да се присъедини преди края на войната.

„Днес тръгнах натук с вяра... в НАТО, който не се колебае, не губи време“, каза Зеленски.

„Бих искал тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решенията, които заслужаваме“, добави той.

Киев и членовете на НАТО в Източна Европа смятат, че само поставянето на Украйна под чадъра на колективната отбрана на алианса ще възпре Москва.

Ключови сили като Съединените щати и Германия се притесняваха да надхвърлят обета през 2008 г., според който Украйна ще се присъедини един ден, без да се определя времева рамка. /БГНЕС