Желязков: България и Индия искат да интензифицират отношенията си

България и Индия искат и трябва да интензифицират традиционно добрите си отношения. През последните години те бяха оставени на заден план, може би поради вътрешните неуредици в нашата страна. Има много възможности за инвестиции от азиатската страна. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като проведе среща с вицепрезидента и председател на Горната камара на парламента на Индия, Джагдийп Дханкхар, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Ню Делхи Димитър Русков.

Двамата обсъдиха възможностите за възстановяване на двустранните връзки.

"Обсъдихме въпроси както на високо политическо ниво, така и от секторен характер. С оглед очакваното подписване на споразумението за свободна търговия между Индия и Европейския съюз, това ще улесни бъдещите инвестиции", каза Желязков.

Той подчерта, че в следващите години значението на Азия в световната икономика ще нараства все повече.

Двете страни ще подпишат съвместни програми в областта на образованието и културата, както и по отношение на науката и новите технологии тази година.

Индия търси българската подкрепа за Соларния алианс, инициативата за инфраструктура при бедствия и кризи и по отношение на кандидатурата й за непостоянен член на Съвета по сигурност.

Желязков вижда големи възможности за двустранни инвестиции, като заяви, че подобни примери вече има.

"Третият по-големина интернет провайдър в Индия е български и услугите му се ползват от милиони души", припомни председателят.

Желязков подари на Дханкхар копие от тракийското сребърно съкровище от Брегово. Ритоните пречиствали ритуалната смес от вино и вода и я правили свещена. Сфинксът е най-интересната част от съкровището. Той символизира мъдростта и силата. Вторият ритон е с протон на свещеното животно на траките - кон. Третият - на бик, който изразява мъжкото начало и силата.

По-късно Желязков ще проведе разговори и с председателя на Долната камара на индийския парламент - Ом Бирла.

Българската делегация почете паметта на индийския лидер и духовен водач Махатма Ганди на неговия паметник в столицата. Той се намира между новата и старата сграда на парламента в столицата. Там Желязков поднесе цветя, което в индийската традиция представлява разпръскване на цветчета.

В следващите дни председателят на НС ще бъде на официално посещение във Виетнам.

Част от делегацията са Деница Сачева, Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС), Стоян Михалев, Нели Димитрова (ПП-ДБ), Ангел Георгиев (Възраждане), Хамид Хамид, Валентин Тончев (ДПС), Борислав Гуцанов (БСП), Цветан Предов, Александър Вълчев (ИТН), Галина Стоянова, кмет на община Казанлък. /БГНЕС