Живков: Наблюдава се рязко покачване на цените на електроенергията „Ден напред"

В последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент „Ден напред”. Причините са много - повишената температура при нас и в съседните държави - Гърция, което увеличава потреблението неимоверно много. Това каза по време на изслушването му от депутатите в парламента, служебният министър на енергетиката Андрей Живков, предаде репортер на БГНЕС.

„Независимо от това в енергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахранването на потребителите. Това, което Министерството на енергетиката направи като успешни мерки е, че се включи на оперативно ниво, за да влезе в контакт с ТЕЦ „Марица изток 2”, която да активира всички възможни мощности, за да се увеличи ликвидността на Българската енергийна борса. Това стана с известно закъснение, но не заради техническа невъзможност, а заради необходимо време на оперативното управление на ТЕЦ „Марица изток 2” да се пренастрои, след това и на БЕХ", коментира той.

Живков поясни, че министерството няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите и включването им и съответно вкарването на нови в системата.

От думите му стана ясно още, че няма информация да са били унищожавани документи в "Булгартрансгаз". Живков каза, че не знае каква информация се пренася по оптичния кабел, който върви успоредно с тръбата на Балкански поток.

Стана ясно още, че "Булгартрансгаз" има същите приходи и разходи сходни на миналогодишните. /БГНЕС