Звездна експлозия ще създаде неповторима гледка в небето

Астрономите очакват "нова звезда" да се появи на нощното небе в периода до септември и според НАСА това ще бъде уникална небесна гледка.


Очакваното изсветляване, известно като нова, ще се случи в съзвездието Корона Бореалис или Северна корона на Млечния път, което се намира между съзвездията Боец и Херкулес.

Докато свръхновата е експлозивната смърт на масивна звезда, новата се отнася до внезапната, кратка експлозия на колапсирала звезда, известна като бяло джудже.

T Coronae Borealis, известна още като "Пламтящата звезда", е двойна система в Корона Бореалис, която включва мъртва звезда бяло джудже и застаряваща звезда червен гигант. Червените гиганти се образуват, когато звездите са изчерпали запасите си от водород за ядрен синтез и започват да умират. След около 5 или 6 милиарда години нашето Слънце ще се превърне в червен гигант, ще се разшири, докато освобождава слоеве материал, и вероятно ще изпари вътрешните планети на Слънчевата система, въпреки че съдбата на Земята остава неясна, според НАСА.

На всеки около 79 години T Coronae Borealis преживява експлозивно събитие.

Звездите в орбиталната двойка са достатъчно близо една до друга, за да си взаимодействат силно. Червеният гигант става все по-нестабилен с течение на времето, тъй като се нагрява, изхвърляйки външните си слоеве, които се приземяват като материя върху звездата бяло джудже.

Според космическата агенция обменът на материя води до постепенно нагряване на атмосферата на бялото джудже, докато не се стигне до "внезапна термоядрена реакция", която води до появата на нова.

"Повечето нови се случват неочаквано, без предупреждение", казва Уилям Джей Кук, ръководител на Службата за метеоритна среда на НАСА пред Си Ен Ен. "Въпреки това T Coronae Borealis е една от 10-те повтарящи се нови в галактиката. От последното изригване през 1946 г. знаем, че звездата ще отслабне за малко повече от година, преди бързо да увеличи яркостта си. T Coronae Borealis започна да потъмнява през март миналата година, така че някои изследователи очакват тя да стане нова между до септември. Но несигурността за това кога ще се случи това е няколко месеца - не може да се постигне нещо по-добро от това, което знаем сега".

Звездната система, която се намира на 3000 светлинни години от Земята и обикновено е твърде слаба, за да бъде видяна с просто око, се очаква да достигне ниво на яркост, подобно на това на Полярната звезда или Северната звезда.

След като яркостта на новата достигне своя връх, сякаш ще се появи нова звезда - такава, която ще се вижда няколко дни без никакво оборудване и малко повече от седмица с бинокъл, преди да помръкне и да изчезне от полезрението за още около 80 години./БГНЕС