Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 5% от възрастните в световен мащаб страдат от депресия.
Експертите търсят ефективни стратегии за лечение и една от областите, върху които се фокусира вниманието, е диетата. Доказателствата сочат, че спазването на здравословен хранителен режим и избягването на нездравословни храни може да помогне за намаляване на риска от депресия.
Проучване, публикувано в The Journal of Immunology, разглежда връзката между консумацията на храна с високо съдържание на сол и симптомите на депресия при мишки.
Установено е, че мишките, които са приемали диета с високо съдържание на сол, са развили подобни на депресия симптоми и че това вероятно е свързано с индуцираното производство на цитокина IL-17A.
Резултатите отварят вратата за бъдещи изследвания на депресията и възможното ѝ лечение.
Изследователите са проучили как прекомерната консумация на сол влияе на депресията при мишките. В продължение на 5 до 8 седмици мишки са приемали или нормална диета, или такава с прекомерно съдържание на сол. Втората група развила поведение със симптоми на депресия.
Установено е също, че при тези мишки се наблюдава увеличаване на производството на IL-17А, цитокин, свързан със симптомите на депресия. Анализите разкриват, че определени клетки произвеждат повече IL-17A, а също така откриват повишени нива на IL-17A в областите на мозъка. Това означава, че диетите с високо съдържание на сол са насърчавали производството на този критичен цитокин.
Авторите отбелязват, че техните открития „показват, че подобни диети стимулира депресивно-подобно поведение при мишките чрез индуциране на производството на IL-17A“.
Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи степента на вреда върху хората, но учените очакват подобни резултати. | БГНЕС