Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Първи тур на президентските избори в Северна Македония приключи, след като секциите в цялата страна затвориха в 19:00 ч. местно време (20:00 ч. българско), предаде репортер на БГНЕС.


Общо 1 814 317 души имаха право на глас в 3480 секции. До 18.30 часа (19:30 българско) са гласували 801 540 избиратели или 48,46 процента. Първоначалните резултати не са известни, анализите ще продължат до късно през нощта.

Седем бяха кандидатите за държавен глава - Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица), Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии "Заслужава си”) и Максим Димитриевски (ЗНАМ).


Първите резултати ще станат ясни в близките часове. Председателят на Държавната избирателна комисия /ДИК/ Александър Дащевски обяви на пресконференция, че около полунощ вероятно ще бъде ясен победителят според 50% преброяване на бюлетините.


За победа е необходима подкрепата на повече от 50% от гласувалите. Ако това условие не бъде изпълнено, ще се стигне до втори тур, който ще се проведе на 8 май заедно с парламентарните избори.

Общо 942 наблюдатели, включително чуждестранни журналисти и преводачи, наблюдаваха вота.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че изборният ден е преминал без сериозни инциденти и нарушения. До 17:00 ч. в ДИК са подадени 308 възражения за защита на личните избирателни права. /БГНЕС