Нови опити за споразумение за прекратяване на огъня в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че се надява Хамас да приеме „изключително щедрото“ предложение за спиране на израелската офанзива в Газа в замяна на освобождаването на заложниците, предаде АФП.

В Кайро трябва да се проведе среща между представители на Египет и Катар, две от страните посредници заедно със САЩ, и Хамас, който трябва да даде своя отговор на това предложение, договорено между Израел и Египет след месеци безплодни дискусии.

В същото време Антъни Блинкен посети Саудитска Арабия, преди да отпътува за Израел на 30 април, като част от нова обиколка в Близкия изток, целяща да насърчи сключването на примирие в палестинската територия, която е под обсада и е изпаднала в голяма хуманитарна криза.

Ръководителят на американската дипломация изрази надежда, че Хамас ще приеме предложението за примирие, което той определи като "изключително щедро от страна на Израел". "Те трябва да вземат решение и то бързо. Надявам се, че ще вземат правилното решение", добави той.

Антъни Блинкен също така повтори, че страната му се противопоставя на израелската офанзива срещу пренаселения град Рафах в южната част на Ивицата Газа, който се е превърнал в огромен бежански лагер, в който живеят почти милион и половина палестинци в катастрофални санитарни условия.

Според лекари и Гражданска защита израелски удари по няколко къщи са убили 22 души през нощта в този град, който е бомбардиран ежедневно.

След като са издържали на студа през зимата, разселените семейства сега са подложени на жегата, която се покачва в края на април, без течаща вода и с почти никаква защита от слънцето под платнищата на палатките си.

"Водата, която пием, е гореща", казва Ранин Ауни ал-Ариан, майка на разселено семейство от близкия град Хан Юнес.

"Децата вече не могат да издържат на горещината, на мухите и ухапванията от комари", обяснява тя. Бебето в ръцете ѝ е с лице, покрито с ухапвания, и тя се бори да намери "лечение или решение" за децата си.

Въпреки неодобрението на много столици и хуманитарни организации, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху настоява, че офанзивата в Рафах е необходима, за да се освободят заложниците, държани в Газа от началото на войната на 7 октомври, и да се победи Хамас, който според Израел е прегрупирал четири батальона в този град на границата с Египет.

"Все още не сме видели план, който да ни позволи да вярваме, че цивилните граждани могат да бъдат ефективно защитени", заяви Блинкен на среща на Световния икономически форум в Рияд.

Египет заяви, че "вярва" в постигането на ново примирие, като смята, че представеното предложение "се опитва да покаже умереност".

"Твърде рано е да се говори за положителна атмосфера в преговорите", заяви Захер Джабарин, член на политическото бюро на Хамас и на преговорния екип.

"Движението получи израелския отговор и е във фаза на консултации, за да отговори на него", добави той, като повтори исканията на ислямисткото движение, започвайки с постоянно прекратяване на огъня в Ивицата Газа - възможност, която Израел винаги е отказвал да разгледа.

"Възможността за успех или неуспех ще се определя от способността да се постигне решение за постоянно прекратяване на огъня, (израелско) изтегляне от Ивицата Газа, завръщане на разселените лица, ясен график за започване на възстановяването и споразумение за размяна, което премахва всякаква несправедливост спрямо палестинските затворници, както мъже, така и жени", каза той.

Според съобщения в медиите израелският военен кабинет първоначално е призовал за освобождаването на 40 заложници, държани в Газа от началото на войната на 7 октомври, преди да упълномощи преговарящите да намалят този брой.

Американският новинарски уебсайт Axios съобщи, че Израел настоява по хуманитарни съображения да бъдат освободени жени, както цивилни, така и войници, и мъже на възраст над 50 години или в лошо здравословно състояние.

Според Axios Хамас твърди, че само 20 заложници отговарят на тези критерии. Сайтът добавя, че броят на дните на примирието ще бъде равен на броя на освободените заложници.

Войната беше предизвикана на 7 октомври, когато командоси на Хамас, проникнали от Газа, извършиха безпрецедентна атака в южната част на Израел, в резултат на която загинаха 1170 души, предимно цивилни, според израелски данни.

Повече от 250 души бяха отвлечени, а 129 остават в плен в Газа, като 34 от тях са починали според израелски официални лица.

В отговор Израел обеща да унищожи Хамас, която е на власт в Газа от 2007 г. По данни на Министерството на здравеопазването на Хамас, което на 29 април преброи 34 смъртни случая за 24 часа, в резултат на офанзивата му в Газа са загинали 34 488 души, повечето от които цивилни.

Освен Рафах, бомбардировките бяха насочени към центъра на Ивицата Газа и град Газа в северната част.

В Рияд председателят на Палестинската автономия Махмуд Абас също призова Вашингтон да попречи на Израел да започне офанзива срещу Рафах. "Америка е единствената страна, способна да попречи на Израел да извърши това престъпление", заяви той.

"Ако има споразумение (за примирие), ние ще преустановим операцията в Рафах", заяви израелският външен министър Израел Кац пред израелския канал N12.

"Ако има възможност за постигане на споразумение, ние ще го направим", добави той. /БГНЕС