Пирати отвлякоха траулер край Сомалия

Сомалийски пирати са се качили на борда и са отвлекли риболовен траулер, плаващ под флаг на Шри Ланка, с шест екипажа, при последната атака срещу кораби в Индийския океан, съобщи флотът на Шри Ланка в неделя.


„Нашата информация е, че те са били заловени от сомалийски пирати“, каза говорителят на флота Гаян Викрамасурия, добавяйки, че траулерът е бил заловен в събота на около 840 морски мили югоизточно от сомалийската столица Могадишу.

Подкрепяните от Иран йеменски хути са предприели десетки атаки в Червено море и Аденския залив, насочени към кораби, свързани с Израел, в отговор на войната на Израел срещу палестинската въоръжена групировка Хамас. Международните военноморски сили бяха пренасочени на север от Аденския залив към Червено море, предизвиквайки опасения, че възраждащите се пирати се възползват от празнината. През декември беше регистриран първият успешен случай на сомалийско пиратство от 2017 г. насам. „Шри Ланка предупреди Комбинираните морски сили“, каза Викрамасурия за АФП. Той има предвид международната коалиция за борба с пиратството. Той добави, че флотът на съседна Индия вече е изпратил военен кораб за разследване, а флотът на Шри Ланка също подготвя кораб, който да пътува до района.

Пиратските атаки край сомалийското крайбрежие достигнаха своя връх през 2011 г. Въоръжените мъже предприемаха атаки до 3655 километра от сомалийското крайбрежие в Индийския океан, но през последните години нападенията рязко спаднаха. Миналия месец сомалийски пирати отвлякоха кораба за насипни товари MV Ruen. Корабът, собственост на България и плаващ под флага на Малта, беше заловен от сомалийски пирати на 380 морски мили източно от йеменския остров Сокотра на 16 декември. Пиратите, които пуснаха един ранен моряк на грижите на индийския флот, отведоха „Руен“ и останалите 17 членове на екипажа в сомалийския полуавтономен щат Пунтланд.

По-рано този месец Шри Ланка обяви, че се присъединява към водена от САЩ морска оперативна група в Червено море за защита на международното корабоплаване от атаки на бунтовници хути. Островът обаче има финансови затруднения и все още не е изпратил кораб. Президентът Ранил Викремесингхе каза, че нападенията на хутите са повишили транспортните разходи и са повлияли на износа от Шри Ланка на дрехи и чай. /БГНЕС, АФП