10 медикамента липсват от пазара, само 40% от опаковките по рецепта се верифицират

60% от опаковките на лекарствени продукти по лекарско предписание не се верифицират и отписват от системата, има и недостиг на десет медикамента на пазара.

Това става ясно на брифинг след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, предаде репортер на БГНЕС.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че са взети конкретни решения за справяне с недостига на лекарства. Той съобщи, че има недостиг на медикаменти на пазара – десетина. След направения анализ в МЗ е обсъден проблемът с недостига на медикаменти и начините, по които да се избегне бъдеща такава липса, като се анализира рискът.

Златанов обясни, че ще се начертаят конкретни мерки чисто прагматични, за да може да се реагира бързо, както и че ще се създаде работещ орган, който най-малко един път месечно ще заседава, за да се обсъждат предложенията, да се виждат проблемите и да се търсят решения. Крайната цел, по думите му е, да се минимализира рискът да има липсващи медикаменти и да се разработят механизми за подсигуряване на нужния медикамент на пазара.

Заместник-министърът на здравеопазването съобщи и че ще бъдат извършени масови проверки по цялата верига – и в аптечната мрежа, и при търговците на едро, за да се види има ли нарушения.

От първите проверки са намерени нарушения, каза той, но не обясни от какво естество са те.

Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, заяви пред журналисти, че в резултат на срещата ще бъдат направени конкретни предложения от организациите, които участват в рамките на Специализирания съвет.

„Ние конкретно ще направим предложение, свързано с прилагане на Закона за лекарствата и Европейското законодателство на 100%, и то свързано със задълженията на търговците на дребно на лекарствени продукти на аптеките – всяка една опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписана от системата за верификация на лекарствените продукти“, каза Денев и подчерта, че това е общоевропейска система.

По думите му в България в момента само около 40% от опаковките, които се отпускат на пациент, се отписват от системата, т.е. ако се осигури 100% спазване на българското законодателство опаковките, които са предписани на пациент и отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни от Европейския съюз. Той подчерта, че има случаи, когато се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а всъщност е изнесена.

Според Деян Денев трябва да бъде подобрена проследимостта, за да се гарантира, че лекарствените продукти остават в България, а не се изнасят. Защо да има обаче качествени данни от верификационната система, които показват реалния брой опаковки, които се отпускат в България, 100% от тях трябва да бъдат верифицирани и отписани от системата. По думите му СЕСПА трябва да работи значително по-добре, отколкото работи в момента.

„Това, което нашата асоциация ще внесе, е, на първо място да имаме проактивен компонент, да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени“, каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Тя подчерта, че от асоциацията ще искат да има ясни планове какво следва, когато има установен принудителен недостиг на лекарства, а именно как слиза информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарството фармацевт, какви са указанията, които държавата дава към хората във веригата на предоставяне на лична помощ.

Третото предложение от страна на АРПТЛ е безкомпромисно контролиране и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства, за което по думите ѝ е необходимо да се вложи целият необходим контрол от страна на властите.

И тримата заявиха, че не могат да коментират какви лекарства липсват на пазара. /БГНЕС