10 неща, които само хората, живели на село, ще разберат

В годините преди пандемията от COVID все повече хора предпочитаха да живеят в града. Напускаха селата, втурваха се в апартаментите, и едва тогава осъзнаваха огромната разлика между градския и селския живот. И разликите са очевидни, без да може да се каже кой начин на живот има предимства: градският живот често означава по-голяма заплата, повече възможности, по-голям избор на стоки и услуги, повече възможности за образование, развлечение, и по-добри медицински грижи.

Всичко това, обаче, е особено достъпно в селата след пандемията. И именно след нея много хора разбраха, че искат да живеят на село.

1. Всеки ден дишате чист въздух. Няма мирис на газове за автомобили, няма сметища или препълнени кофи за боклук, и т.н.

2. На село живеете тих и спокоен живот. Градът винаги е забързан и шумен, пътищата са претоварени в задръствания, а шумовете идват от всякъде: шум от движението, индустриални шумове, шумове от строителни сгради и шумове от съседите и жилищната зона.

3. Храните се с чиста, прясна и здравословна храна. Докато в града всичко се купува от хипермаркета, животът на село предлага невероятната възможност човек да отглежда сам храната си.

4. Харчите по-малко пари. На село несъмнено разходите за живот са много по-малки, цените на стоките са по-ниски, а нуждите ви - скромни.

5. Никога не сте сами. Повечето хора в градовете са заобиколени от хора само на 10 метра, но се чувстват сами; има малка комуникация между съседите, а приятелите са далеч. А на село всяка сутрин може да поздравите съседите си.

6. Правите повече физически упражнения. Всяка дейност в селския живот изисква физическо действие като работа със земята, засяване на семена, нарязване и събиране на дърва за зимата, разходка в гората, или ходене до някой съсед.

7. Красивото нощно небе е само ваше. Със светлинното замърсяване в градовете това, което можете да видите в града, са само откъслечни светлини от различни къщи, светофари, автомобили, и улични лампи, но не и звезди в небето.

8. Не ви пука за модата. Животът в града ни принуждава да носим модерни и актуални дрехи, иначе има шанс някой да ни се подиграе. На село се живее толкова просто и свободно, колкото искате.

9. Винаги имате празно паркомясто до дома ви. Това е особено трудно за постигане в града!

10. В селата сте по-сигурни. Няма как да хванете COVID от разговор със съседа, понеже разговорите се водят на открито през оградата на двора ви. А хората, живеещи в градовете, са по-уязвими към много заболявания поради заседналия начин на живот и приема на бърза храна./БГНЕС