1348 общо с коронавирус у нас, 58 са новите за денонощието

Когато се разхлабват мерки трябва да се казва и какви ще са последиците, заяви на брифинга в понеделник сутрин председателят на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

Генерал Мутафчийски заяви, че аргументите на оперативния щаб срещу отхлабването на мерките са съвсем обективни. „Ако първоначално България се движеше в едно плато, след това имаше един минипик в началото на април, последван от спад, от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите“, заяви той. „Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността от разпространение на коронавируса. Когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви ще са последиците. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат“, каза ген. Мутафчийски. Той сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст. Ген. Мутафчийски припомни изследване на Харвард, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус – ще има пикове и спадове на болестта. „Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се намери надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта. Важно е правителствата да могат да дадат заден ход и да въведат ограничения, докато спадне отново болестта“, заяви той. Според него за момента няма заплаха за бюджета на НЗОК зарази развитието на болестта. Ген. Мутафчийски припомни, че щабът няма никакъв бюджет. По отношение на лекуването на болни с хидроксихлорина и азитромицин, генерал Мутафчийски заяви, че тези медикаменти имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт. Болните, които се лекуват с тях, се наблюдават в болниците. Тези препарати не могат да се ползват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.

От изнесената от него информация тази сутрин стана ясно, че 58 са новите случаи на COVID-19 у нас за денонощието. 22 лица са настанени в болници. Активните области в страна са 7. Общо случаите на коронавирус в България са 1348. От тях 1141 са активните. В Плевен са най-много случаите - 23, като 17 са контактните от завод "Мизия", 6 лица са настанени в две болници там. В София са 19 случаите - амбулаторните са 12, във ВМА са настанени двама души, а във "Пирогов" петима. 7 са новите на заразени деца, в Плевен има 5 момчета на различна възраст - на 6, на 8 и на 15 години. Има и 1 момиче на 1 годинка. Случаите на медицинския персонал расте - общо са 147, като новите медицински служители са 9 - 7 са от "Пирогов" от различни клиники, една медицинска сестра от ВМА и 1 от болница "Св. Иван Рилски", като не става дума за лекар. Излекуваните са 206 човека. Има нов случай на починал пациент - мъж на 70 години с онкологично заболяване. Общо броят за жертвите е 56. 301 от заразените са настанени в болнични заведение. 41 са случаите на пациенти на интензивно лечение. Излекувани са 206 човека – 15.3%. Новият случай е жена от Ямбол. /БГНЕС