162 са ваксинираните досега учители в София, желаещите са 5000

162 души - учители и непедадогически персонал са вече ваксини в София. Над 5000 са заявилите желание за имунизация. Общо 15 са болниците и медицинските центрове на територията на столицата, където се извършва имунзацията. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова и д-р Данчо Пенчев говориха пред медиите по време на ваксинацията на преподаватели в Столичната РЗИ.

До момента в София са получени близо 25 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер", а от тази на "Модерна" - 4800 дози.

Столичното РЗИ разпределя след детемпериране и подготовка ваксините към кабинетите. Там, където динамиката е по-голяма се предлага ваксината на "Пфайзер", а в болници, където има по-голям капацитет, като ВМА например, отива ваксината на "Модерна", обясни директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в отговор на въпрос на БГНЕС.

Д-р Пенчев призова педагозите да спазват стриктно създадени график за имунизация, за да не се губят ваксини.

Началният учител от 105-то училище Надя Ангелова, която днес се ваксинира, каза пред БГНЕС, че е спокойна и е убедена, че само с помощта на ваксините ще преборим COVID-19, тъй като към момента няма лечение срещу вируса.

„Смятам, че това е една нормална процедура, която всеки български гражданин трябва да извърши“, заяви тя.

Ангелова смята, че е добре информирана по отношение на ваксините. „Знам, че като цяло се слагат две дози през 21 дни и би трябвало да предпазват в някаква степен от този вирус, който е страшен бич в момента“, сподели учителят и добави, че отказите на хора да се ваксинират е безотговорно.

Ангелова каза, че не само в самото училище е имало заразени, но и в нейния клас. „В моя клас имаше заразени родители и деца. Ние бяхме под карантина една седмица. След като започна дистанционното обучение също 3 седмици бяхме вкъщи. Според мен обучението в дистанционен вариант не е добър вариант. Определено обучението в клас е доста по-нормалното от всичко останало“, комментира още тя. /БГНЕС