Расте броят на заразени с COVID-19 към днешна дата у нас (обновена)

Към днешния ден в София има 11 заразени с COVID-19 - 8 са потвърдени във ВМА, а 3 в Националната референтна лаборатория. В Карлово има 1 случай, в Бургас - 2 нови случая. Така общият брой на потвърдените случаи към днешна дата у нас са 185. Това съобщи председателят на оперативния щаб и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в 17 часа, предаде репортер на БГНЕС.

Около час, след като ген. Мутафчийски съобщи последните данни, той участва в телевизионно предаване, където съобщи за още два положителни на заразата случая, с което техният брой за деня стават 17. "Този следобед са потвърдени още 2 проби. Единият от новопотвърдените е от Плевен, другият е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж", съобщи той пред Нова телевизия. На брифинга във ВМА ген. Мутафчийски посочи, че 30 лица, при които е доказан новият коронавирус, остават под лекарско наблюдение в болнични условия.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев съобщи, че под карантина е поставено интензивното отделение на държавната белодробна болница в София, след като персонал на лечебното заведение е дал положителна проба за новия коронавирус.

От днес Първа база на столичната болница „Софиямед“, както и болница „Токуда“, възобновяват нормалния си режим на работа, с изключение на отделенията, в които са установени пациентите с COVID-19.

Ние още не сме тръгнали да се изкачваме - кога ще тръгнем, с каква скорост ще тръгнем - рано е да кажем. Ние сме в дъното на епидемията. Кога ще бъде пикът - най-вероятно ще е след 2-3 седмици, точно когато ще трябва да бъде отменено изявънредното положение. Дали то ще бъде отменено, това се решава в движение, заяви още ген. Мутафчийски. /БГНЕС