2% от московчани са с коронавирус

Около два процента от жителите на Москва - или повече от 250 000 души - имат коронавирус, заяви в събота кметът на руската столица, позовавайки се на резултатите от тестовете.

"Според скрининговите тестове на различни групи от населението реалният брой на заразените е около 2 процента от общото население на Москва", написа Сергей Собянин в блога си.

Досега Русия съобщаваше за повече от 114 000 случая на коронавирус, включително 57 300 случая в Москва, която е епицентър на заразата.

Според официалната статистика, Москва има население от 12,7 милиона души, но реалният им брой се смята за по-висок.

Собянин заяви, че Москва значително е увеличила капацитета за тестване през последните няколко седмици, добавяйки, че градът е успял да „овладее разпространението на инфекцията“ поради прилагането на правилата за престой в дома и други мерки.

Но той повтори, че градът все още не е отминал пика на разпространяване на болестта.

„Заплахата очевидно се увеличава“, каза той.

Официалният брой смъртни случаи в Русия е 1169 към събота сутринта, който показател е нисък в сравнение със страни като Италия, Испания и САЩ.

Здравното министерство заяви в петък, че броят на заразените деца нараства. Две деца починаха от коронавируса в страната, а още 11 бяха в тежко състояние, съобщиха от министерството./БГНЕС

Категории:

Тагове: