2040 дози получиха лични лекари в София от "Астра Зенека"

Днес в 10.30 беше получена заповедта за деблокиране на ваксината на "Астра Зенека". В 11 часа "БулБио" изпрати 10 хиляди дози. В 11:12 часа Столичната РЗИ уведоми по е-майл всички лични лекари, че раздава по 30 дози днес и утре, ако останат и в понеделник, до изчерпване на количествата.

От тези 10 хиляди дози днес бяха раздадени 2040 дози на 68 общо практикуващи лекари. Всеки личен лекар получава едно и също количество – по 30 дози "Астра Зенека. До момента са получени в СРЗИ 75 160 дози от този препарат.

Тази информация изнесе на брифинг преди минути директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, след като имунизирането срещу COVID-19 с оксфордската ваксина бе възобновено от тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС.

Междувременно здравното министерство съобщи, че малко над 33 хиляди дози от препарата на „Модерна” са пристигнали у нас.

Цяла нощ експертите на СРЗИ работиха върху разпределянето на дозите на "Астра Зенека", "Модерна" и "Пфайзер", каза д-р Пенчев.

Като причина за новото преразпределение на ваксините д-р Пенчев посочи заповедите на министъра на здравеопазването за увеличаване броя на леглата в болниците, както и имунизацията на участниците в изборите на 4 април.

Останалите дози на "Пфайзер" и "Модерна" отиват за покриване на Фаза 1 и 2 от националния ваксинационен план, както и на лицата, които все още идват, за да участват в изборния процес, каза директорът на СРЗИ.

Съжалявам, че ситуацията нагнетява напрежение сред личните лекари, подчерта той и отбеляза, че практиката общопрактикуващите лекар да получават ваксини от СРЗИ е многогодишна.

В отговор на въпрос на медии, кога гражданите, които се записват при личните лекари ще имат достъп и до иРНК ваксини, д-р Пенчев отвърна, че всичко зависи от доставките.

Обещано ни е в април месец 630 хиляди дози, почти половината от тях ще са иРНК ваксини, добави Пенчев.

Продължаваме да получаваме списъци на хора, които ще участват в изборите. Щабът решихме, независимо от това, че няма да могат да получат двете дози до 4 април, да получат първа игла, уточни директорът на СРЗИ.

Запитан защо се раздава толкова малко количество ваксина на личните лекари, д-р Пенчев отговори, че с малкото количество се цели всеобхватност. /БГНЕС