24 китайски бойни самолета около Тайван

Над 20 китайски бойни самолета бяха засечени около Тайван, като 11 пресякоха линията, разделяща самоуправляващия се остров от Китай, каза министерството на отбраната на Тайпе в четвъртък. Това е първата значителна демонстрация на сила след президентските избори през уикенда в Тайван.


Министерството, което публикува ежедневно данни за китайското военно присъствие около Тайван, каза в четвъртък, че 24 бойни самолета и 5 кораба са били засечени през последните 24 часа преди 6 сутринта местно време. „11 от засечените самолети са пресекли средната линия на Тайванския пролив или са навлезли в югозападната и северната част на Тайван (зоната за идентификация на противовъздушната отбрана)“, казва се в изявление на министерството.

Демократичен Тайван има свое собствено правителство, армия и валута, но Китай го претендира за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. Изборите в събота бяха спечелени от Лай Цинте от Демократическата прогресивна партия, когото Китай смята за "сепаратист". Пекин предупреди преди деня на гласуването, че победата му ще донесе "война и упадък" на Тайван. Китай, който поддържа почти ежедневно военно присъствие около Тайван, не изпрати голям брой военни самолети и военноморски кораби непосредствено след изборите.

Но първата кръв бе пролята в политическата сфера, като тихоокеанската нация Науру внезапно обяви в понеделник, че се отказва от признаването на Тайван и зачита правата на Китай върху острова. Така Тайпе остана само с 12 държави, които го признават.

Най-големият брой военни самолети, изпратени от Китай за едно денонощие, беше през септември, когато Тайван засече 103 китайски самолета около острова. От тях 40 пресякоха средната линия. Постоянният поток от китайски бойни самолети и военноморски кораби около Тайван представлява тактика на „сива зона“, която не допуска преки военни действия, казват експерти по конфликтите. /БГНЕС, АФП

Тагове: